Dolheștenii se pregătesc de sărbătoare și hram la cea mai veche biserică boierească din ținutul MoldoveiActualitate

Dolheștenii se pregătesc de sărbătoare și hram la cea mai veche biserică boierească din ținutul Moldovei

       Accesări: 1188

Sărbătoare de suflet într-o comunitate rurală din zona Fălticeni. Duminică este ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, dar și patroana spirituală a comunei Dolhești, localitate în care se află un lăcaș de cult ce figurează pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Veche de peste 530 de ani, biserica ce poartă hramul uneia dintre cele mai venerate sfinte

Preoții și sătenii din Dolheștii Mari s-au pregătit cum se cuvine pentru a celebra acest moment.

Mulți dintre bătrânii satului vor veni îmbrăcați în costume populare la Sfânta Liturghie. Slujba va fi oficiată în sobor de preoți, alături de preoții parohi Viorel și Iustin Vrabie.

După Privegherea se sâmbătă seara, duminică va avea loc Sfânta Liturghie cu ocazia zilei de sărbătoare, slujba urmând să se încheie cu o agapă frățească.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută în popor ca „Sfânta Vineri”, este ocrotitoarea parohiei din Dolheștii Mari, biserică ctitorită de Hatmanul Șendrea, cumnatul voievodului Ștefan cel Mare.

Și autoritățile locale vor fi prezente la sărbătoarea religioasă.

Reprezentanții Primăriei și Consiliului local al Comunei Dolhești, în parteneriat cu Parohia „Cuvioasa Parascheva” va organiza tot mâine, pe 14 octombrie, îi vor sărbători pe cei care împlinesc anul aceasta 50 de ani de căsătorie.

Pentru cuplurile de aur din Dolheștii Mici, Valea Bourei și Dolheștii Mari va fi oficiată o slujbă de mulțumire.

Printre sărbătoriți se află și opt familii care marchează 60 de ani de căsătorie.

Animat de profunde sentimente de admirație, recunoștință și respect, primarul Neculai Bărculescu îi invită dolheșteni să fie alături de cuplurile de aur, despre care edilul localității spune că sunt familii de la care cu toții au de învățat.

Un alt eveniment va avea loc pe 21 octombrie 2018, atunci când va avea loc sfințirea Bisericii cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfinții Trei Ierarhi”, lăcaș construit în apropiere de biserica boierească din Dolheștii Mari.

ȘTIRI