Juniorul David Onisei este primul campion național dat de tenisul fălticenean sportului românescSpecial

Juniorul David Onisei este primul campion național dat de tenisul fălticenean sportului românesc

       Accesări: 2640

David. Un nume comun pentru mulți copii născuți după Revoluție în România. Însă astăzi vom povesti puțin despre un David special. David Onisei. Primul campion dat de tenisul fălticenean sportului românesc.

Cu rădăcini ce se trag din Bogdănești, micuțul fălticenean reușea anul trecut, în lun aprilie, să aducă bucuria supremă părinților, antrenorului și colegilor de club, reușind să ridice deasupra capului cupa de campion național la categoria portocaliu (8-9 ani).

Fălticenenii s-au bucurat pentru performanța lui, dar drumul neștiut până la această performanță nu a fost ușor.

La doar 6 ani și nici 1 metru înălțime, părinții ”îl aruncau” în hățișul numit tenis de câmp, un sport pe care, dacă nu-l stăpânești pe deplin și nu ești ajutat să-l practici la cel mai înalt nivel, se transformă, din lupta pentru performanță și recunoaștere națională și internațională, într-un amărât de tabiet practicat săptămânal cu prietenii. Sunt cuvinte și momente dure pe care doar cei care nu au găsit resursele necesare promovării spre performanță le știu. Și sunt mulți tenismeni plafonați pe aceste criterii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din fericire, David le are acum pe ambele, și talent și ajutor. Talentul e nativ, iar ajutor îi sunt toți cei din jurul său: părinți, antrenor și sponsori (Primăria Fălticeni prin domnul primar Cătălin Coman, precum și directorul S.C. Raitar S.R.L., domnul Grigore Florea).

Instructorul Marcel Dascălu i-a cizelat primele întâlniri cu racheta și mingea de tenis. Și tot el ”a îndrăznit” la un moment dat să-l arunce în lupta competițiilor.

La nici 7 anișori, în octombrie 2014, David juca în primul lui turneu la categoria roșu, alături de Ilinca, cea care mai apoi avea să-i devină parteneră constantă în antrenamente alături de Shara și de colegul lor de clasă, David Buhă, alături de Evelina, Ștef, Alessia, Darius, Matei și de toți ceilalți copii ce aduc bucurie părinților și tânărului club de tenis ACS ”Nada Florilor” din Fălticeni prin medaliile obținute. Un grup unit cum nu am văzut nicăieri în țară, la niciun club. Iar liantul e unul singur: inimosul instructor Marcel Dascălu.

https://www.youtube.com/watch?v=1vitT1wDeRY

În 2015 David a început și a sfârșit anul competițional la un nivel superior, la portocaliu. Și chiar dacă nu avea încă 8 ani, a reușit, încă de la început, să impună respect și să ocupe constant prima treaptă a podiumului. Așa s-a întâmplat în toate concursurile disputate acasă, în sală sau pe terenul de bitum, la Suceava, la Roman și la Iași. Iar la primul Turneu al Campionilor la care a participat alături de cei mai buni copii din țară la categoria sa, David i-a surprins pe toți, reușind locul 4, din peste 40 de participanți.

Atunci, în decembrie 2015, la București, părinții lui David erau întrebați unde și cu cine se antrenează David, cel care a reușit rând pe rând să elimine copii de la școli de tenis importante din București, Iași, Pitești sau Chișinău.

Răspunsul i-a surprins pe toți și au fost impresionați că, deși se antrenează în „curtea școlii” cu un instructor benevol, dar plin de entuziasm și cu „priză” la copii, fălticeneanul cu un talent deosebit, reușea să facă față programului infernal de 8-9 meciuri într-o singură zi.

David, la doar 8 ani și puțin peste 1 metru și 20, cât are în prezent, începe să simtă greul turneelor cu miză. A câștigat la pas primul turneu din istoria concursurilor tenis10 MPG organizat la Fălticeni, în martie, rezultat ce l-a propulsat automat la un nou Turneu al Campionilor, de această dată alături de copii ce câștigaseră turnee în toată țara, în iarna ce tocmai s-a sfârșit.

Și pentru că David mai jucase un astfel de turneu, a abordat meciurile cu o detașare  aparte reușind să termine grupa pe prima poziție, cu 4 victorii clare și un tur următor în care a avut pauză.

A intrat în optimi unde și-a „demolat” oponentul cu 10-6. Obișnuit ca din sferturi să înceapă meciuri din ce în ce mai grele pentru el, David a avut la acest nivel unul dintre cele mai grele meciuri ale sale, după cum le-a spus părinților într-o pauză dintre seturi.

Deși a pierdut primul set cu 7-3, ambițios cum îl cunoaștem, David și le-a adjudecat pe următoarele cu același scor, 7-3, reușind să-și egaleze astfel performanța din decembrie. Avea cel puțin locul 4 asigurat și juca acum, în semifinale, cu o cunoștință mai veche a lui, bucureșteanul Nicholas Andoroi, cel pe care îl bătea cu 10-6 în sferturi, în decembrie.

Două seturi rapide, 7-2 și 7-3, l-au propulsat pe micuțul nostru în finală. Și cum la acest nivel competiția e foarte dificilă, David și părinții săi au avut un mic șoc înainte de meci, atunci când au constatat că celălalt finalist – Ilie Havier din Mihoveni, nimeni altul decât câștigătorul categoriei roșu de la precedentul Turneu al Campionilor – avea alături de el antrenorul personal care a analizat fiecare lovitură a lui David din semifinală și și-a pregătit astfel jucătorul pentru meciul decisiv. David a jucat foarte bine primul set, dar oboseala și-a spus cuvântul și a cedat la 3.

FILM PRIMUL SET > https://youtu.be/Vf2UPSD7yz8

Pauza a fost însă un sfetnic bun și, îmbărbătat de părinți, de sfaturile primite prin telefon de la instructorul Marcel Dascălu și de dorința de a-și bucura și prietenii de la club, David a intrat bine în meci, reușind să câștige la final, după mai bine de 30 de minute de joc, următoarele două seturi cu 7-4 și respectiv 7-5.

FILM SET 2 SI SET 3 > https://www.youtube.com/watch?v=L9O0MpKuYTw

Povestea, însă, nu se încheie la ultima minge a finalei. Urcarea pe podium, acolo unde David a fost la aceeași înălțime, în centimetri, cu Horia Tecău, are povestea sa. Organizatorul competiției, domnul Eugen Gănescu, a anunțat triumful lui David prezentându-l ca fiind ”un tenismen de perspectivă ce vine dintr-un oraș unde se promovează intens în ultimii ani tenisul de câmp, Fălticeni, un oraș despre care vom mai auzi, cu siguranță în anii următori, o regiune în care se face performanță în tenis datorită implicării masive a sponsorilor locali.” (n.r. Primăria Fălticeni și Grigore Florea – SC Raitar SRL).

A fost povestea frumoasă a unei victorii ce intră definitiv în istoria tenisului și a sportului fălticenean, fiind prima izbândă de acest nivel pentru orașul nostru. Talentul, dar și ambiția cu care luptă micuțul fălticenean ne dau speranțe că ceea ce e frumos abia începe. Motivați acum și de succesul prietenului lor, suntem siguri că și ceilalți copii talentați de la clubul fălticenean vor avea o mai mare dorință de autodepășire.

Pentru David, ca pentru toți sportivii ce au ajuns pe primul loc, urmează perioada cea mai grea: menținerea ștachetei sus. Și suntem convinși că David, ajutat musai de părinți, antrenor și de toți cei ce se află în spatele performanțelor sale, va lupta mereu cu aceeași ardoare cu care a reușit să ridice cea mai mare și mai grea cupă primită până acum de el, sâmbătă, la București.

Și, ca o coincidență frumoasă, premiul cel mare îl așteaptă acasă: primarul de Fălticeni, prof. Cătălin Coman, a anunţat, în aceeași zi în care David câștiga titlul suprem – 2 martie 2016, că a început construcția primului teren de tenis de zgură pe care David & co. se vor antrena pentru a face față cu brio tuturor competițiilor ce-i așteaptă.

Codrin Anton

ȘTIRI