Daniel Şandru este de astăzi "Cetăţean de Onoare" al FălticeniuluiEveniment

Daniel Şandru este de astăzi "Cetăţean de Onoare" al Fălticeniului

       Accesări: 144

 

daniel_sandru_cetatean_de_onoare_pag1

În această după-amiază, la propunerea primarului Cătălin Coman, Consiliul Local Fălticeni a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Fălticeni profesorului universitar doctor Daniel Şandru.

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Fălticeni reprezintă cea mai înaltă distincţie pe care, începând din 1993 (până astăzi inclusiv), Consiliul Local a acordat-o unui număr de 57 de cetăţeni români sau străini.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Istoria acordării acestei distincţii a început în perioada interbelică. În 1924 a fost acordat ministrului Constantin Angelescu iar şase ani mai târziu, în 1930, scriitorului Mihail Sadoveanu.

După căderea regimului comunist autorităţile au reinstituit acest titlu, acordat în 1993 sculptorului Ion Irimescu.

De atunci, au primit titlul de cetăţean de onoare: personalităţi politice, ştiinţifice, culturale, deţinuţi politici, sportivi, profesori şi elevi, care prin activitatea lor au făcut cunoscut Fălticeniul în ţară şi peste hotare.

Născut la Fălticeni, în septembrie 1975, Daniel Şandru este unul dintre străluciţii absolvenţi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane”, promoţia 1994.

După anul 1999, când a devenit licențiat al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, a urmat numeroase studii şi stagii de specializare postdoctorale în centre universitare importante din România şi din străinătate.

Din 2014 este Profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași (UPA), susţinând cursuri la nivelul studiilor de licenţă.  La nivelul UPA deţine funcţia de Preşedinte al Senatului Universităţii. Este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializările Filosofie, Științe Politice și Relații Internaționale și Studii Europene.

În urmă cu un an, în februarie 2014, a fost numit Director al revistei de cultură contemporană TIMPUL.

Cartea de vizită îl recomandă ca fiind important membru al unor asociaţii şi societăţi naţionale şi internaţionale, coordonator de proiecte, redactor coordonator şi colaborator al unor publicaţii de ştiinţe sociale şi politice, expert evaluator în cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în Comisia de Științe Sociale, Politice și ale Comunicării, domeniul Științe Politice, etc.

Universitarul Daniel Şandru se remarcă şi printr-o bogată activitate editorială. Este autor a patru cărţi în domeniul ştiinţelor politice şi coautor la o carte, coordonator a altor 6 volume, peste 20 de studii în volume colective, 38 de studii și articole științifice publicate în reviste, 5 recenzii ştiinţifice, participant la editarea unor lucrări ştiinţifice.

În septembrie 2014 a primit Premiul Revistei Transilvania pentru Teorie politică, pentru lucrarea Ipostaze ale ideologiei în teoria politică. Alte premii importante obţinute până acum sunt: Premiul Ion Petrovici al Academiei Române pe anul 2009, pentru lucrarea Reinventarea ideologiei (decembrie 2011). Premiul Revistei Transilvania pentru Filosofie Politică, pentru volumul Reinventarea ideologiei (decembrie 2011).Premiul Lumea de mâine, acordat unui tânăr cercetător din domeniul Științelor Politice pentru anul 2010 de către Fundația Societatea Civilă din București și Revista „Sfera Politicii” (mai 2011).

Rudy H.

ȘTIRI