Dalb colind la 147 de aniRememorări

Dalb colind la 147 de ani

       Accesări: 368

Miros de rășină și de cetină. Ca întotdeauna, din cutia timpului iese licărind cu feerice irizări, Bradul de Crăciun. Se pare că prin el se perindă Constelațiile, Cloșca, apoi Carul Mare și cel Mic, generații de elevi, bradul devenind locaș solar și selenar, tărâm de mit și de realitate a calendarului.

Bradul, spațiu ocrotitor și ocrotit, o acasă în care ard mistuit generații găniste. Lumină lină, diferit amprentată, ieșind din buzunarele sufletului după ce a făcut ocolul lumii prin atâtea cercuri de vârstă!

La încheietura de secole și la cea dintre ani, cu cetina tot verde, jubilează și-n acest decembrie anotimpurile găniste cu luminile luminilor, în timpul de peste timp, dându-ne certitudinea că rămânem cu suflet de copil, că acesta se primenește, dar nu se usucă.

Arborele sfânt aduce starea de grație și de înălțare printr-un puzzle fascinant pe care e scrisă epopeea curgerii timpului școlii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Un cer de lumină într-un brad în care se aprind făcliile inimilor celebrând bucuria comuniunii și a comunicării. Splendoarea bradului împodobit derulează pe fundalul colindelor, suma poveștilor pe care le-am trăit. Într-un ceremonial al discreției, bradul spune șoptit povești cu duh haric ori laic.

”Bradule, îți amintești de acel decembrie 1870 când în jurul tău s-au adunat forfotind primii gimnaziști?”

”Bradule, te-ai întristat rememorând conflagrațiile în timpul cărora ai alinat răniții din clădirea devenită spital!”

”Bradule, cu rigoare evenimențială ai celebrat ridicarea Gimnaziului la rang de Liceu, ai celebrat Centenarul, apoi Colegiul!”

Nicu Gane a devenit generos Moș Crăciun!

”Bradule, catalizator al generațiilor găniste!”

La cea de a 147-a prezență a ta în viața comunității elevilor, toată suflarea adaugă noi podoabe frumuseții tale. Și-n vârf de brad, frontonul cu însemnele instituției. Și-n ramuri, cioplite-n trunchi vegetal, strălucind prin timp, chipuri de înaintași găniști: academicieni, universitari, artiști, profesori, oameni. Și-n hora din jurul Moșului sunt și Artur Gorovei, și Mihail Sadoveanu, și Ion Irimescu, și Eugen Lovinescu, și marele Birlic, și Constantin Ciopraga, și A. G. Stino, și V. G. Popa, și Ioana Nistor.

Toți au fost pe rând Moș Crăciun, dăruindu-ne roadele veșniciei. Și ca-n cântul copilăriei… ”sacul să-l așezi/și pe toți Găniștii/ Moșule, să-i vezi”!

Designul pomului de Crăciun a fost gândit și realizat de o echipă inimoasă ‒ Anca și Ninel Șoldănescu, Ana Ilie și Sorin Gafencu.

Veșnicie ție, brad catalizator și dăruitor. Și-n anii ce vin, te-om aștepta cu noi podoabe prin care să ne grăiești de virtus rediviva racordată la pulsul generației noastre și al viitorimii

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI