Cutremur de 5.8 grade în RomâniaNațional

Cutremur de 5.8 grade în România

       Accesări: 1922

Actualizare: Un nou seism, de intensitate 3.3 pe scara Richter, s-a produs la ora 05.48, în zona seismică Vrancea (județul Buzău).

La ora 03:38 (ora de vară) s-a produs un cutremur 5,8 magnitudine pe scara Richter, în zona seismică Vrancea (județul Buzău), la o adâncime de 150 km, anunță Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Epicentrul seismului a fost localizat la limita dintre Munții Vrancei și Munții Buzăului, în zona Pietrele Înșirate.

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).

Cutremurul a fost resimțit în cea mai mare parte a țării, dar și în țările vecine.

Seismul a fost resimţit puternic în Capitală. La București intensitatea a fost de aproximativ 5 grade pe scara Mercalli.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis un mesaj pentru bucureșteni, în care avertiza asupra eventualelor replici.

Până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri.

Referitor la faptul că nu a existat o alertă anterioară producerii cutremurului, IGSU a transmis că:

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”. 

Momentan nu au fost semnalate pagube.

România a resimțit un seism asemănător în urmă cu 4 ani, pe data de 22 noiembrie 2014, cu o intensitate de 5,7 grade pe Richter.

ȘTIRI