Cum pregătim copilul pentru clasa I. Recomandările psihologului Dorna Medical pentru părințiActualitate

Cum pregătim copilul pentru clasa I. Recomandările psihologului Dorna Medical pentru părinți

       Accesări: 109

Începerea anului școlar este, pentru un copil, o avalanșă de emoții și temeri. Iar aceste emoții imense pot avea un impact asupra copilului tău drag, în moduri pe care nu le-ai anticipat. Începe școala și în fiecare an ne încredințăm copiii cadrelor didactice, cu speranță și încrederea, că dumnealor vor face tot ce e mai bine pentru a le descoperi potențialul și pentru a-i călăuzi mai departe.

Activitatea școlară poate contribui la dezvoltarea personalității copilului.

Învățământul preșcolar, crearea grupelor pregătitoare , începerea școlarizării – toate sunt date să creeze copiilor șanse egale în procesul instruirii prin acoperirea diferențelor existente în maturitatea intelectuală și maturitatea socială.

Cea intelectuală se poate aprecia pe baza unor probe de inteligență verbală sau nonverbală, precum și pe baza reușitelor, nereușitelor observate în activități grafomotorii de joc.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Datele obținute cu ajutorul probelor psihologice au, de regulă, o valoare predictivă în sensul că permit anticiparea gradului de maturitate a copilului pentru formarea deprinderilor de citire și de scriere.

Copiii pot avea mici probleme de acomodare, iar mai târziu în dobândirea unor capacități, abilități și deprinderi. Copilul are o capacitate de concentrare redusă, dă semne de oboseală, devine irascibil, acumulând mici frustrări la care se adaugă insatisfacția părinților pentru alegerea făcută chiar dacă refuză să recunoască.

Dacă ne-am grăbit să înscriem copilul și acesta nu se acomodează regimului școlar și nu face față cerințelor este bine să reconsiderăm decizia pentru binele copilului.

Evaluarea psihologică presupune testarea, măsurarea, estimarea gradului în care copiii dispun de abilitățile necesare pentru a face față solicitărilor școlare. Această evaluare nu stabilește coeficientul de inteligență al copilului.

Evaluarea este realizată cu scopul de a identifica dacă preșcolarul dispune de cunoștințele sau abilitățile necesare pentru a putea face față cerințelor școlii.

Prima zi de școală a puiului tău este și prima zi din viața unui părinte de școlar. Ghiozdănelul de școală este mult mai ușor decât sacul de emoții și griji al mămicii sau tăticului.

Recomandări pentru părinți: „Rezolvă teama din sufletul tău de părinte iubitor!”

  • Școala nu este „bau, bau!”. La școală, copiii învață lucruri noi, își fac prieteni noi. Școala trebuie prezentată într-o lumină favorabilă, fără a ascunde însă că vine cu o serie de responsabilități, nu greutățile.

De asemenea, îl asigurați pe copil că veți fi lângă el, că va poate spune orice nu-i place la școală;

  1. Copilul trebuie pregătit pentru disciplina orelor de școală. Nu vă speriați chiar dacă micuțul este mai încet, se va adapta. El trebuie încurajat tot timpul pentru a fi încrezător în noua lui carieră de școlar;
  2. Stimulați comunicarea între dumneavoastră și școlar. Învățați-vă micul școlar cu regulile comunicării directe. În fiecare seară, găsiți un moment potrivit pentru a-l întreba ce noutăți are, ce s-a întâmplat la școală, ce i-a plăcut și ce nu!
  3. Vorbiți-i cu entuziasm și interes despre tot ce înseamnă școală, despre călătoria cunoașterii, despre frumusețea învățatului, despre avantajele de a fi atent la ore sau micile aventuri sau peripeții de pe băncile școlii copilăriei dumneavoastră. Ca orice părinte, vă doriți să învețe bine și să fie printre primii, dar nu faceți din asta o obsesie.

Prioritatea va fi să meargă la școală cu plăcere și să învețe cu drag. Trebuie să dovediți răbdare, înțelegere și să-i oferiți copilului un mediu emoțional sigur.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să rămâneți fără reacție la rezultatele slabe pe care copilul poate să le înregistreze la școală.

Este necesar să găsiți cauzele problemelor, să faceți împreună cu copilul un „plan de acțiune”, să vedeți care este calea cea mai bună pentru a rezolva situația ș să-i arătați că sunteți alături de el cu căldură și fermitate.

„Cred că ești cel mai curajos copil din lume!” – este o încurajare pe care orice copil o merită.

Adu-ți contribuția la tranziția către întoarcerea la școală a copilului tău:

• Somnul odihnitor și suficient – stabilește o ora de culcare rezonabilă, astfel încât copilul să se odihnească și să fie în formă dimineață, pregătit pentru cursuri;

• Micul dejun sănătos – copilul este mai vioi și obține rezultate mai bune la școală dacă începe ziua cu un mic dejun hrănitor;

• Calendarul de perete cu sarcinile zilnice – învață copilul să-și verifice programul, pentru a nu uita datele testelor și examenelor sau zilele în care sunt programate activitățile extracurriculare;

• Ghiozdanul – copilul trebuie să învețe să-și pregătească ghiozdanul cu tot ce are nevoie în fiecare seară, fără să fie însă excesiv de greu;

• Uniforma sau hainele de școală – în cazul în care nu trebuie să poarte o uniformă la școală, obișnuiește-l să-și aleagă de seară hainele cu care vrea să se îmbrace a doua zi la școală.

Dacă micuțul dumneavoastră are probleme de adaptare, important e să descoperiți cauza și să-i inoculați o atitudine pozitivă față de școală.

Dacă aveți nevoie de ajutor, puteți apela cu încredere la unul dintre psihologii Dorna Medical.

Programări:
☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

ȘTIRI