Cruci de gheață, grâu încolțit, ramuri înflorite și porumbei eliberați spre cer la slujba de Bobotează pe stil vechiReligie

Cruci de gheață, grâu încolțit, ramuri înflorite și porumbei eliberați spre cer la slujba de Bobotează pe stil vechi

Perioada sărbătorilor de Anul Nou se apropie de final și pentru ortodocșii pe stil vechi. Astăzi în biserici și mănăstiri s-au ținut slujbe cu ocazia Botezului Domnului, cunoscută în popor ca Boboteaza. Comunitatea din Fălticeni s-a adunat în număr mare la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena unde slujește părintele protoiereu Sebastian Mogârzan.

După ritualul liturgic obișnuit al Sfintei Liturghii, spre finalul acesteia, preotul cu alaiul de credincioși au mers în curtea bisericii pentru rugăciunile pentru sfințirea apei.

Aici au fost așezate crucile de gheață, element tradițional și nelipsit la marea sărbătoare. Cu numai o zi înainte 20 de oameni au trudit la confecționarea simbolului creștinismului. Au mers la iazul Șomuz unde au tăiat două blocuri de gheață din care au făcut șase cruci finisate și lucrate atent.

Lângă crucea din mijloc, cea mai impunătoare dintre toate, s-au pus ramuri de măr înflorit și icoana praznicală, în timp ce pe brațele acestora se află vasele cu grâu încolțit. Meșterii care au lucrat gheața au modelat două suporturi pentru lumânări, dar și unul pe care sunt puse Sfânta Evanghelie și crucea din lem înfășurată cu tricolorul românesc.

Rugăciunile invocate la sfințirea apei, care devine Aghiazma Mare, au culminat cu punerea mâinilor de către preot și însemnarea ei cu semnul Sfintei Cruci, cât și cu crucea din lemn și buchetul din busuioc uscat.

Un moment deosebit l-a reprezentat eliberarea spre celor șase perechi de porumbei în ton cu textul troparului care amintește de pogorârea Duhului Sfânt în chip de porumbel la Botezul Domnului.

Slujba s-a încheiat cu binecuvântarea preotului și obișnuita predică în care au fost subliniate importanța sărbătorii în contextul vieții în duhul ortodoxiei. A fost amintită și minunea care neîncetat se săvârșește în ziua de Bobotează la râul Iordanului, atunci când cursul apei se întoarce după ce Patriarhul Ierusalimului aruncă crucea în râu.

Praznicul Botezului Domnului sau Epifania încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Ortodocșii pe stil vechi îl vor sărbători mâine pe Sfântul Ioan Botezătorul, despre care Mântuitorul Hristos spune că este cel mai mare om născut din femeie.

Facebook Comments

ȘTIRI