Cruce impozantă ridicată pe Dealul Butucului în DolheștiRural

Cruce impozantă ridicată pe Dealul Butucului în Dolhești

       Accesări: 941

S-a împământenit ca în fiecare an, Săptămâna luminată să constituie, pentru urmașii Hatmanului Șendrea de pe Valea Șomuzului, sărbătoarea locală menită să pună în evidență, prin diverse acțiuni cultural – sportive, cu tematică religioasă sau educative, desfășurate în instituțiile din comună, dragostea și respectul pentru înaintași, cei care au făcut ca localitatea și spiritul lor să dăinuie peste timp.

Anul acesta, cea de a treisprezecea ediție  a purtat o amprentă aparte, totul pendulând și vibrând în jurul unui simbol sacru: crucea creștină.

În urmă cu trei ani, de Paști, un grup de inițiativă, avându-i în frunte pe dolheștenii Cristi, Valeriu și Vasile Hopu, impulsionat de alți iubitori de frumos și sprijinit de consăteni cu dare de mână, a demarat un nobil proiect care s-a finalizat în Săptămâna Mare, cea a suferinței și pătimirii Domnului.

Pe „Dealul Butucului”, unde legenda spune că flăcăiandrul, viitorul hatman al Sucevei, ar fi slobozit săgeata care a semnat locul de altar al lăcașului zidit înaintea anului 1481, atunci când el, cumnatul Marelui Voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt, a căzut în bătălia de la Râmnic, a răsărit o impozantă cruce, de peste 10 metri înălțime.

Crucea veghează și, în fiecare noapte, radiază lumină în mod egal spre satele componente ale comunei: Dolheștii Mari, Dolheștii Mici și Valea Bourei, ca semn de unitate, iubire și dăruire,credință în Dumnezeu.

Proiectul a fost dus la bun sfârșit cu aportul conducerii primăriei, personal al primarului Cristinel Neculai Bărculescu.  

Procesiunea de sfințire s-a desfășurat în a treia zi de Paști, și a fost oficiată de toți preoții din cele patru parohii locale.

Pe o ploaie măruntă, zeci de dolheșteni au venit pe dealul, care va fi de acum înainte „Golgota din Dolhești”.

Și cum sărbătoarea „Zilele Șendrea” se voia trăită intens, a fost onorată cu un frumos spectacol în aer liber, în bahnă „La Hopeni”, acolo unde se crede că Petru Aron ar fi fost înfrânt în data de 12 aprilie 1457 de Soarele Moldovei.

Sub vraja costumelor populare, grupul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici și fanfara „Florile Dolheștiului” au făcut, în parfumul curat al bucatelor pascale și aromelor de licori alese să trezească sentimentul visării.

Spre seară, liniștea s-a așternut pe șes, dar pe prispele bătrâne și-n curțile ce amintesc de vremurile de altădată se simțea zvon de glasuri care depănau impresii și închegau o nouă legendă: „Legenda Crucii din Dolhești”.  

ȘTIRI