Cronica culturală – Sub semnul LovineștilorCultură

Cronica culturală – Sub semnul Lovineștilor

       Accesări: 101

sub_semnul_lovinestilor_9Sala “Pictor Aurel Băeșu” a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute evenimentul cultural “Sub semnul Lovineștilor”, un omagiu adus celor două mari familii de scriitori fălticeneni: Lovinescu și Popa.

Organizatori au fost Muzeul de Artă”Ion Irimescu”, Primăria Municipiului Fălticeni şi Galeria Oamenilor de Seamă.

Întâlnirea cu publicul fălticenean și invitații care au poposit la Fălticeni – de la Suceava, Oradea, Bacău și București -, a marcat 110 ani de la naşterea scriitorului Vasile Lovinescu, aniversare în calendarul cultural al acestui an, în luna decembrie.

Despre personalitatea scriitorului Vasile Lovinescu a vorbit dr. Roxana Cristian, discipol al scriitorului, un musafir nelipsit la evenimentele organizate an de an la Fălticeni, în luna iulie. Un omagiu a fost adus și de profesoara Daniela Barbu, care a venit de la Oradea special pentru acest moment.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

A doua personalitate omagiată în cadrul întâlnirii de sâmbătă a fost Vasile Gh. Popa, preot, professor, folclorist și scriitor, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc în aceste zile 39 de ani (18 iulie).

Omul Vasile Gh. Popa este readus în memoria acestor locuri de fiul scriitorului, medicul Vasile V. Popa, cel care s-a angajat să publice lucrările tatălui său și, în același timp, să ofere fălticenenilor propriile sale scrieri legate de memoria oamenilor și locurilor dragi din Fălticeni. La întîlnirea de sâmbătă, publicul a primit în dar două noi cărți: “Dumitru Nițan rapsod popular din Boroaia- Fălticeni * Blesteme” – autor Vasile Gh. Popa, și “Oameni de ieri, de azi, dintotdeauna” – autor Vasile V. Popa.

Cărțile au fost prezentate de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, jurnalista Doina Cernica, prof. Eleonora Bulboacă, prof. Neculai Sturzu, prof. Nicolae Cîrlan.

Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice susținute la flaut de profesorul Nicolae Maxim, prim solist al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, și la pian, de două tinere talente bucureștene cu origini fălticenene, Roxana și Sânziana Maximeasa.

Alex S.

Galerie foto

Urmăriți desfășurarea evenimentului în materialul video realizat pentru Cronica de Fălticeni.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FggdEuqCb58]

ȘTIRI