Accesări: 87

diabatul_zaharat_copii

Diabetul zaharat de tip 1 afectează, la nivel mondial, aproximativ 500.000 de copii cu vârste sub 15 ani, conform ultimelor statistici furnizate de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF). Numai în 2013 au fost diagnosticate 79.000 de cazuri de diabet de tip 1 la copil, ceea ce înseamnă o creştere anuală a incidenţei de 3%.

Marea provocare în îngrijirea copilul cu diabet zaharat o reprezintă creşterea incidenţei cazurilor de diabet zaharat de tip 2 în rândul copiilor şi adolescenţilor. Potrivit informaţiilor publicate la începutul anului 2013 de Academia Pediatrilor Americani  (AAP – American Academy of Pediatrics), diabetul zaharat de tip 2 reprezintă între 8% şi 45% din cazurile noi de diabet zaharat înregistrate în rândul copiilor americani.

În ceea ce priveşte România, din cele 376 de cazuri noi de diabet zaharat la copil înregistrate la nivel naţional, 16 au fost cazuri de diabet zaharat de tip 2, conform statisticilor furnizate de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Per total, există în evidenţa medicilor diabetologi şi pediatri un număr de 2.670 de copii români cu diabet zaharat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dacă în trecut diabetul de tip 2 era văzut ca o afecţiune caracteristică adulţilor şi bunicilor, specialiştii avertizează că, în ultima perioadă, aceasta apare tot mai des în rândul copiilor şi adolescenţilor. Principalul factor de risc este obezitatea, a cărei prevalenţă, la această categorie de vârstă, este din ce în ce mai mare. Din nefericire, lupta împotriva obezităţii infantile este una extrem de grea şi nu poate fi câştigată fără implicarea părinţilor.

De asemenea, informarea şi educarea adulţilor în managementul diabetului zaharat la copil este extrem de importantă în atingerea ţintelor terapeutice, spre o mai bună şi mai eficientă îngrijire a copilului cu diabet zaharat. Până la o anumită vârstă, copilul cu diabet zaharat trebuie ajutat de părinţi, fraţi mai mari sau bunici pentru a-şi administra tratamentul cu insulină. Drept urmare, este esenţial ca întreaga familie să fie informată şi educată cu privire la îngrijirea copilului cu diabet.

Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.

ȘTIRI