Cresc prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casniciActualitate

Cresc prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici

       Accesări: 255

Comitetul de Reglementare al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat luni, 8 ianuarie 2018, noua valoare a costurilor de achiziție a gazelor naturale, ceea ce va duce la creșterea facturii lunare a clienților casnici.

De la începutul acestui an, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei, ceea ce a adus în discuție componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

La sfârșitul lunii martie 2017, valoarea costurilor de achiziție a gazelor naturale, a fost stabilită la 81,48 lei/MWh, cu aplicabilitate până la 31 martie 2018.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. Solicitările furnizorilor  privind actualizarea costurilor de achiziție a gazelor naturale s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

“Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza  datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul costurilor de achiziție a gazelor naturale de 88,28 lei/MWh”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Potrivit ANRE, modificarea valorii costurilor de achiziție a gazelor naturale generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce  reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum.

ȘTIRI