Coroana de Oțel și buzduganul Regelui Ferdinand I vor fi expuse pe 21 mai la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”Actualitate

Coroana de Oțel și buzduganul Regelui Ferdinand I vor fi expuse pe 21 mai la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”

       Accesări: 563

Două piese reprezentative ale patrimoniului cultural național vor ajunge la Fălticeni. Coroana de Oțel oferită Regelului Carol I și buzduganul Regelui Ferdinand I vor fi aduse la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Exponatele vor poposi o singură și vor putea fi admirate doar pe 21 mai.

Piesele de tezaur vor fi expuse mai întâi la Suceava, între 10 și 20 mai, la Muzeul de Istorie al Bucovinei, unde este organizată începând de mâine expoziția „Simboluri regale ale Marii Uniri”.

Coroana de Oțel a mai fost prezentată publicului sucevean în anul 2005, în timp ce buzduganul nu a fost niciodată scos din tezaurul Muzeului Național de Istorie, astfel încât pentru public va fi o ocazie de a-l vedea.

Piese vor fi aduse la Fălticeni, după ce reprezentanții celor două instituții muzeale, Emil Ursu și Teodor Brădățanu, au semnat un acord de parteneriat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cele două piese de excepție au o valoare de asigurare de 45 de milioane de lei.

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din țeava unui tun de fabricație germană (Krupp) luat pradă de război de la armata otomană, în timpul Războiului de Independență, la bătălia de la Plevna.

Regele Carol I a ales oțel, și nu aur, pentru a simboliza vitejia ostașilor români.

Pictorul și graficianul Theodor Aman s-a ocupat cu desenarea coroanei printr-o schiță în tuș. Coroana de oțel a fost făurită de elevii și soldații meseriași de la Arsenalul Armatei din București.

Aceasta a fost oferită pe 10 mai 1881 Regelui Carol I, la Palatul regal, cu prilejul serbărilor încoronării sale ca Rege și a proclamării Regatului României.

Buzduganul reprezenta simbol al puterii regale, simbol adoptat de regele Ferdinand I.

Pe buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de țărănci în costume naționale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia și Bucovina. În vârf se regăsește capul acvilei cruciate.

În mod simbolic, buzduganul i-a fost oferit lui Ferdinand I de către poporul român în 10 mai 1920.

ȘTIRI