Corala ”Leon Băncilă” din Fălticeni se reunește după doi ani sub bagheta dirijoarei Angela FocșaLocal

Corala ”Leon Băncilă” din Fălticeni se reunește după doi ani sub bagheta dirijoarei Angela Focșa

       Accesări: 1375

Sunt, din nou, împreună. Corala ”Leon Băncilă” și dirijoarea Angela Focșa reiau colaborarea după doi ani de pauză, timp în care grupul vocal a fost condus de preotul Ionuț Lucian Tablan Popescu. Reunirea sub bagheta profesoarei are loc în contextul dorinței de a duce mai departe singurul proiect de acest gen din Fălticeni.

Dirijoarea Angela Focșa și Corala ”Leon Băncilă” au petrecut sute de ore împreună la repetiții, concerte și concursuri naționale și internaționale.

Practic, din luna septembrie, vechea echipă se reunește. Planurile și obiectivele pentru viitor sunt clare.

Obiectivul major în care s-au angajat membrii coralei este de a asigura sustenabilitatea unui cor al orașului care să participe la evenimentele culturale ale orașului, să promoveze muzica și cultura fălticeneană atât în țară cât și peste hotare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primul proiect va fi pregătirea concertului de colinde pe care Corala ”Leon Băncilă” obișnuia să-l susțină pentru iubitorii muzicii corale, în a treia zi de Crăciun.

Din acest an, Corala ”Leon Băncilă” aparține Asociației Corale ”Crai Nou” Fălticeni, al cărei președinte este profesoara Mihaela Pînzariu.

Corala ”Leon Băncilă” s-a înființat în anul 2010 la inițiativa câtorva oameni pasionați de muzică.

Numele coralei a fost ales în memoria marelui profesor, diacon și compozitor Leon Băncilă, cel care, în anul 1874, a înființat Corul Parohiei “Adormirea Maicii Domnului”.

De-a lungul existenței sale, corala a participat la numeroase concerte, concursuri și festivaluri unde a fost distinsă cu premii importante.

Grupul vocal s-a bucurat de susținerea autorităților locale, primarul Cătălin Coman și de Consiliul Local Fălticeni asigurând cadrul financiar deplasărilor la evenimentele de talie națională și internațională.

Corala ”Leon Băncilă” la Festivalul Coralelor și Orchestrelor de la Paris

Corala ”Leon Băncilă” are în palmares două medalii, aur și argint, în urma participării la concursurile din Spania și Suedia, obținute în 2018 și 2019, sub bagheta preotului Ionuț Lucian Tablan Popescu.

La aceste două medalii se adaugă două locuri întâi cucerite la Festivalul Coral Internațional de la Praga și la Festivalul Coral de Muzică Sacră de la Orăștie, ambele desfășurate în anul 2017.

Membrii formației din Fălticeni dețin Trofeul Festivalului Internațional de Muzică Corală “Ion Vidu”, obținut în anul 2014 la Lugoj și Premiul Prieteniei pe care l-au adjudecat în cadrul Festivalului Concurs ”Liviu Borlan” de la Baia Mare.

Cu un prestigiu tot mai mare, Corala ”Leon Băncilă” a fost invitată să concerteze la Ateneul Român, la Palatul Cercului Militar Național, dar și la Patriarhia Română.

Mihaela Pînzariu, membră a grupului vocal și președinta Asociației Corale „Crai Nou”, a ținut să-i mulțumească preotului Tablan pentru frumoasa colaborare, în acești ultimi ani cât a condus corala.

Concertul Coralei ”Leon Băncilă la Ateneul Român

Premii, participări și performanțe ale Coralei ”Leon Băncilă”

2011 – Locul II la Festivalul Concurs Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei

2012 și 2014 – Diploma de Excelență și Trofeul Festivalului Internațional de Muzică Corală “Ion Vidu” de la Lugoj

2013 – Susține un concert de colinde la Palatul Cercului Militar Național

2015 – Susține un concert la Ateneul Român, la invitația maestrului Nicolae Maxim

2015 și 2016 – Premiul Prieteniei la Festivalul Concurs ”Liviu Borlan” de la Baia Mare

2016 – Locul II la Festivalul Concurs Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei

2016 – Participare la Festivalul Coralelor si Orchestrelor de la Paris şi susținerea unui concert de colinde la Patriarhia Ortodoxă Română din București

2017 – Locul I la Festivalul Coral Internațional de la Praga și la Festivalul Coral de Muzică Sacră de la Orăștie

2018 – Medalia de Aur la Festivalul concurs ”Canta al mar” de la Calella (Spania)

2019 – Medalia de argint la Concursul ”European Choir Games” de la Goteborg (Suedia)

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI