Copiii Centrului de recuperare Sfânta Tereza din Fălticeni au plantat la Bogdănești primii lor copăceiLocal

Copiii Centrului de recuperare Sfânta Tereza din Fălticeni au plantat la Bogdănești primii lor copăcei

       Accesări: 1554

Dragostea pentru natură se învață de la vârste fragede. Primăvara este o ocazie foarte bună pentru a-i învăța și pe copiii cu dizabilități despre ecologie, grijă și respect față de pădure, și de ale oferi prilejul să stabilească o legătură cu natura. Acesta a fost și scopul campaniei de plantare inițiat de Centrul de recuperare Sfânta Tereza din Fălticeni, ce aparține Fundației FARA.

Activitatea, cu efecte benefice asupra sănătății, dar și a activităților lor practice, a îmbinat utilul cu plăcutul.

Campania s-a desfășurat marți, 19 martie, în cantonul silvic „Plopi” din Bogdănești, administrat de Ocolul Silvic Privat din Fălticeni.

Copiii l-au cunoscut aici pe inginerul silvic Costel Samuilă care le-a descris modul cum se plantează un copăcel, care este rolul pădurii și de ce este bine să împădurim.

Câțiva dintre beneficiarii Centrului de zi au participat la campania de plantare, o acțiune inedită pentru micuți care au sădit pentru prima oară copăcei.

Brăduții au fost plantați într-o zona unde pădurea are nevoie de intervenția omului pentru a se regenera.

„Am încercat să contribuim și să dăm o mică, foarte mică mână de ajutor mediului înconjurător, prin implicarea copiilor cu dizabilități în refacerea perdelei forestiere. În cadrul acestei activități copiii au învățat cum se plantează un copac și ce reprezintă acest lucru pentru sănătatea lor, a noastră, a tuturor.”, ne-au declarat reprezentanții Centrului de recuperare Sfânta Tereza. „Micuții au fost foarte încântați, implicați și dornici să afle cât mai multe informații despre brăduții plantați.”

Aerul proaspăt din pădure le-a dat energie copiilor, iar puieții sădiți au primit câte un nume: Țeposul, Andrei, Mititelul, Prietenul, Mihaela, Brăduț.

Copiii au promis să revină an de an pentru a vedea cât de mare au crescut brăduții plantați cu mânuțele lor.

Bucuria li s-a citit pe chip în timpul campaniei de împădurire, activitatea oferind copiilor șansa să se implice direct și să ducă la bun sfârșit ceea ce au început.

Prin astfel de activități, asistenții Centrului de zi Sfânta Tereza vor să-i învețe pe cei mici să-și creeze abilități și deprinderi de viață și, nu în ultimul rând, să fie responsabili.

Reprezentanții Centrului Sfânta Tereza sunt convinși că dizabilitatea se poate transforma de foarte multe ori într-o abilitate, iar bucuria și zâmbetele au completat atmosfera frumoasă din mijlocul naturii.

La finalul activității, micii silvicultori au fost răsplătiți pentru sprijinul oferit cu plăcinte, prăjituri și sucuri de fructe.

Acțiunea s-a desfășurat în pădurea proprietate privată, deținută de Taxus Alba SRL, cantonul Plopi, pădurea fiind administrată de Ocolul Silvic Privat Fălticeni. În această primăvară aici vor fi plantați 28.000 de puieți forestieri.

Reprezentanții Centrului de recuperare din Fălticeni spun că pe viitor vor mai exista astfel de activități desfășurate în pădure.

Centrul Sfânta Tereza, al Fundației FARA, oferă servicii de terapie educațională, logopedie și kinetoterapie pentru 80 de copii cu diferite afecțiuni. Serviciile oferite în cadrul centrului sunt gratuite.

Având în vedere că pe raza localității Fălticeni și zonele limitrofe există un număr ridicat de copii cu nevoi speciale, Fundația FARA și-a propus implementarea unor programe care să corespundă nevoilor acestora.

Centrul de zi, de recuperare, are ca scop integrarea copiilor cu nevoi speciale, cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, într-o formă de educație corespunzătoare nivelului de dezvoltare și incluziunea socială a acestora, precum și creșterea calității vieții acestora prin desfășurarea de activități adaptate și individualizate de recuperare, stimulare, educație și socializare.

ȘTIRI