Copacii din Dumbrava Minunată au rupt cablurile electrice ale Mănăstirii Sfântul Gheorghe din BuciumeniActualitate

Copacii din Dumbrava Minunată au rupt cablurile electrice ale Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Buciumeni

       Accesări: 501

mănăstirea-buciumeni-1

Natura nu ține cont de nimeni. Ninsorile abundente de duminică au creat probleme nu doar autorităților locale, agenților economici sau persoanelor fizice, ci și câtorva lăcașe de cult. Duminica trecută, la orele după-amiezii, mai multe ramuri ale unor copaci din curtea Catedralei ”Adormirea Maicii Domnului” au ajuns pe trotuar, după ce au fost răpuși de greutatea stratului de nea acumulat.

Ceva mai târziu efectele căderilor de zăpadă s-au resimțit din plin și lângă poienița Dumbrava Minunată, într-un loc binecuvântat de rugăciunile vieții călugărești.

La orele serii, liniștea care învăluia Mănăstirea ”Sfântul Gheorghe” din Buciumeni s-a risipit, trosnetele crengilor desprinse de pe arborii din poiană anunțând inevitabilul. Ramuri groase au căzut una după alta peste liniile de tensiune aflate apropierea anexelor complexului monahal.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Crengile au ajuns și pe țeava de alimentare cu agent termic. Altele au căzut pe firele unui  stâlp aflat la intrarea în mănăstire, însă cablurile au rămas întregi.

Mănăstirea, unde viețuiesc 17 maici, a rămas de ieri seară fără energie electrică. În incinta chinoviei se află și un azil unde își duc traiul alte 23 de suflete.

”S-a întâmplat duminică seara, pe la ora 21. Se auzea cum crapă copacii. Crengile au căzut pe coloana de curent electric, ridicată pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Atunci copacii erau mai mici și probabil din acest motiv rețeaua s-a montat lângă pădure”, ne-a declarat preotul Petru Cucu. ”Întreruperi de curent au mai fost, dar probleme de genul acesta nu am avut niciodată până azi. Vom aduce un generator și îl vom folosi până când rețeaua electrică va fi remediată.”

Cablurile au fost rupte între doi stâlpi de tensiune, pe o distanță de aproape 100 de metri. Pentru că sunt crengi foarte groase și grele, stareța și preotul mănăstirii au solicitat ajutorul unor bărbați.

Rețeaua electrică aparține mănăstirii și din acest motiv intervenția se poate face cu ajutorul unei firme specializate. Numai că astăzi nu s-a găsit nici una disponibilă, acestea fiind solicitate să intervină în diverse locuri din județ, grav afectat de numeroasele avarii produse pe liniile de medie tensiune.

Soluția provizorie rămâne un generator care va fi pus în funcțiune abia mâine.

Rudy Hödl

ȘTIRI