Controale ale Gărzii Forestiere și Poliției Fălticeni. Ilegalități surprinse în flagrant și amenzi de peste 25.000 de leiActualitate

Controale ale Gărzii Forestiere și Poliției Fălticeni. Ilegalități surprinse în flagrant și amenzi de peste 25.000 de lei

       Accesări: 1572

Garda Forestieră Suceava și Poliția Municipiului Fălticeni au efectuat în această săptămână mai multe controale ale circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere din județul Suceava, cât şi la operatorii economici care prelucrează materiale lemnoase.

În perioada 11-13 decembrie 2018, în  urma controalelor efectuate, a fost constatată o infracțiune silvică constând în tăiere fără drept de arbori.

Au fost aplicate un număr de 9 amenzi contravenționale cu o valoare totală de 25.000 lei, totodată fiind confiscată o cantitate de 67,35 metri cubi de cherestea rășinoase și 20 metri cubi lemn de foc rășinoase, cu o valoare totală de 47.000 lei.

Un operator economic din localitatea Slătioara, comuna Râșca, a efectuat în mod repetat, în ziua de 7 decembrie, în baza acelorași documente de proveniență și transport, două curse prin care a expediat cantitatea de 7,35 metri cubi de cherestea rășinoase, destinatar fiind un alt operator economic de profil din localitatea Bogdănești.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Întrucât expedierea celui de-al doilea transport a fost efectuată cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, materialele lemnoase în cauză, în valoare de 4.900 lei, au fost confiscate valoric, iar transportatorul a fost sancționat contravențional.

“Aprofundând verificările la sediul operatorului economic expeditor, lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava împreună cu cei din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni au constatat faptul că a mai fost expediată, fără a fi îndeplinite condițiile legale de proveniență, o cantitate totală de 52,32 metri cubi cherestea rășinoase. În acest sens operatorul economic a fost sancționat contravențional, amenzile totalizând 10000 lei, iar întreaga cantitate de cherestea, în valoare de 34.950 lei, a fost confiscată.

Încrucișând verificările la celălalt operator economic, s-a constatat faptul că și acesta a expediat, în data de 7 decembrie 2018, cantitatea de 7,68 metri cubi cherestea rășinoase cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, drept pentru care a fost sancționat contravențional, iar cheresteaua în valoare de lei 5.130 lei a fost confiscată”, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere Suceava.

Asta nu a fost însă totul. În urma patrulării între cei 2 operatori economici, în raza localității Slătioara au fost surprinse 3 persoane domiciliate în satul Slătioara, comuna Râșca, în timp ce tăiau fără drept arbori existenți în albia pârâului Slătioara.

În urma cercetărilor efectuate s-a procedat la inventarierea materialelor lemnoase existente la fața locului și la stabilirea pagubei. Au rezultat un număr de 12 cioate cu un volum tăiat ilegal de 7,33 mc și o valoare totală de 2681 lei.

În această cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”.

ȘTIRI