Continuă ofensiva polițiștilor suceveni împotriva comercianților ambulanți de ciuperciActualitate

Continuă ofensiva polițiștilor suceveni împotriva comercianților ambulanți de ciuperci

       Accesări: 629

Încercarea polițiștilor suceveni de a legitima un grup de comercianți ambulanți de ciuperci s-a încheiat cu scandal și sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei.

Luni, în jurul orei 15.00, pe raza comunei Vicovu de Jos, un echipaj din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a identificat, pe acostamentul DN 2H, cu DN 2E, un număr de 15 persoane care comercializau ciuperci și fructe de pădure.

Pentru că această activitate este considerată ilegală, polițiștii au vrut să legitimeze comercianții de ocazie, dar s-au lovit de refuzul acestora.

Pentru că oamenii au început să se manifeste agresiv și au provocat scandal, s-a solicitat sprijinul altor patrule de poliție.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Persoanele au fost conduse la sediul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, ocazie cu care au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.500 de lei și a fost confiscată cantitatea de 114 kg de ciuperci, ce a fost predată Ocolului Silvic Marginea.

În această perioadă a anului, ciupercile și fructele de pădure sunt la mare căutare printre suceveni și persoanele care tranzitează zona de munte a județului Suceava, prilej pentru mulți culegători să obțină un câștig bun.

Oamenii legii sunt mai exigenți cu cei care practică această activitate dar și cu cumpărătorii.

În urmă cu o săptămână, unui bărbat din Iacobeni i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei și i-a fost confiscată  cantitatea de peste 300 de kilograme de ciuperci, pe care le achiziționase de la diverse persoane.

“ În  România  activitatea  de  recoltare şi  valorificare a speciilor de plante sălbatice este reglementată   prin   Ordinul  410  din  2008  şi nu  este  una  simplistă. Conform  acestuia şi a legii  de  protecţie  a  mediului,  ciupercile  nu  pot  fi  culese  decât  de  către  persoanele fizice sau  juridice  care sunt  autorizate  de  către  Agenţia de Protecţia Mediului.

Pentru ca această autorizaţie  să  fie  primită  este  nevoie  ca înainte  să se efectueze o serie de studii de evaluare speciilor existente în zona de recoltare.
Sunt multe persoane care comercializează ilegal ciuperci, existând deja zone tradiţionele în judeţ unde aceşti comercianţi ambulanţi stau pe marginea drumului. Cei care cumpără nu au nici o garanţie că sunt comestibile sau dacă printre ele nu s-a strecurat şi un exemplar dintr-o specie otrăvitoare
”, se arată într-o informare recentă a IPJ Suceava.

ȘTIRI