Criza apei continuă pentru câteva sute de fălticeneni. ACET va încerca să repornească sâmbătă stația Baia 3Actualitate

Criza apei continuă pentru câteva sute de fălticeneni. ACET va încerca să repornească sâmbătă stația Baia 3

       Accesări: 1029

Partea de nord a Fălticeniului se confruntă cu o criză a apei, generată de neputința Agenției ACET Fălticeni de a relua captarea apei din sursa de suprafață Baia 3.

Sunt numeroase reclamații în special din partea consumatorilor alimentați din bazinele de apă din Oprișeni. Problemele operatorului și disconfortul termic anunțat de meteorologi pentru următoarele zile amplifică nemulțumirile fălticenenilor.

Reamintim că Stația Baia 3 a fost oprită după ploile torențiale din zona de munte care au dus la creșterea în debit a râului Moldova și angrenarea aluviunilor în frontul de captare.

Și astăzi, la 48 de ore de la ieșirea de sub incidența Codului hidrologic portocaliu, apa râului Moldova este murdară. Responsabili din cadrul ACET Fălticeni au afirmat că probele de apă luate sunt neconforme pentru consum.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Este a treia situație de acest fel, de la sfârșitul lunii mai până în prezent.

Problemele alimentării cu apă sunt amplificate, după cum am aflat în teren, de lucrările pe care o societate din Galați le execută pe râul Moldova în cadrul unui proiect al Administrației  Naționale “Apele Române”.

Se pare că muncitorii firmei respective nu au ținut cont de urmările avertizărilor meteorologice și hidrologice din ultimele săptămâni și, fără să consulte societatea ACET, au amplificat problemele stației de captare în urma unei breșe pe care au făcut-o în aval, ceea ce face ca în zona frontului de captare apa să nu mai ajungă pe circuitul normal, angrenând aluviuni care blochează captarea.

Telefonic, am aflat că s-au făcut demersuri pentru ca “Apele Române” să dispună constructorului să-și organizeze lucrările ținând cont de condițiile hidrologice și de nevoia ACET de a avea continuitate în captarea apei pentru echilibrarea bazinelor de înmagazinare.

Este o situație excepțională, cu care operatorul nu s-a mai confruntat în ultimii cel puțin 10 ani, chiar dacă au mai existat perioade cu intemperii.

Deși dispeceratul nu a anunțat un termen în care alimentarea cu apă va reveni la normal, am aflat totuși că se va face o nouă încercare de a porni stația Baia 3 în cursul zilei de sâmbătă, 2 iulie, dacă probele de apă vor ieși bune pentru consum.

Față de o perioadă normală, când pentru consumul Fălticeniului se pompează circa 13-14 mii metri cubi de apă pe zi, în ultimele zile s-a reușit pomparea a cel mult 10 – 11 mii de metri cubi de apă, doar din sursele de captare subterane Baia 1 și Baia 2. Lipsesc din sistemul de alimentare cei 3 mii de metri cubi de apă asigurați de Stația Baia 3, care ar trebui să echilibreze sistemul de alimentare în orele de vârf, dimineața și seara.

ȘTIRI