Accesări: 5060

Doliu în lumea sportului de performanță. Unul dintre cei mai iubiți și apreciați fotbaliști din anii 60 a murit. Constantin Jamaischi s-a stins din viață, în această dimineață, în apartamentul său din Fălticeni.

Fostul mijlocaș al Rapidului, căruia apropiații îi mai spuneau și „Jami”, avea 75 de ani.

Campion național cu Rapid și campion european

El este considerat unul dintre cei mai importanți sportivi ai acestui club și unul dintre cei mai buni fotbaliști din Fălticeni.

Drumul spre afirmare începe la Foresta Fălticeni, unde Constantin Jamaischi desfășoară primul meci în Divizia B, la vârsta de 15 ani.

A urmat apoi ascensiunea spre prima divizie, unde a evoluat șapte sezoane pentru Rapid București și patru sezoane pentru Sportul Studențesc.

La vârsta de 17 ani a jucat pentru echipa națională a României, care a câștigat Campionatul European de Fotbal sub 19 ani. Acesta a rămas singurul trofeu internațional din istoria Federației Române de Fotbal.

Sportivul din Fălticeni a fost selecționat și la prima reprezentativă.

Anul 1967 are însă o semnificație aparte pentru Constantin Jamaischi, dar și pentru istoria fotbalului fălticenean.

În urmă cu 53 de ani, Constantin Jamaischi a făcut parte din echipa pregătită de Valentin Stănescu care a câștigat primul titlu de campioană națională, primul de acest fel din istoria clubului Rapid București.

Echipa Rapid (1967). Constatin Jamaischi, jucătorul din mijloc, rândul de sus

Performanța avea să fie repetată, peste 36 de ani, de alți doi fălticeneni: Constantin Șchumacher și Vasile Maftei.

În același an, Foresta Fălticeni, echipa pentru care Jamaischi a debutat în Divizia B (la vârsta de 15 ani), ajungea în finala Cupei României. În semifinale, Foresta a eliminat chiar viitoarea campioană, Rapid București.

În urmă cu 50 de ani, Constantin Jamaischi, după propriile mărturisiri, ar fi putut să facă pasul către un nume important al fotbalului european.

Juventus Torino l-a remarcat după un meci cu Rapid, în Cupa Campionilor Europeni. El însă a ales să se întoarcă acasă, unde avea întemeiată o familie.

Jamaischi l-a descoperit pe Vasile Maftei

Constantin Jamaischi este cel care l-a descoperit pe Vasile Maftei, altă legendă rapidistă, care avea să scrie istorie în Giulești.

Jamaischi antrena la vremea respectivă, în anul 1988, echipa CS Nicu Gane, unde l-a remarcat pe Vasile Maftei, un puști de doar 7 ani pe care l-a îndrumat spre sportul de performanță.

Maftei spune că ABC-ul fotbalului l-a învățat cu antrenorul Jamaischi și că l-a respectat foarte mult ca om prin prisma profesionalismului și atitudinii pe care o avea față de

Vasile Maftei

„Din păcate, fotbalul românesc a pierdut un mare jucător și un om deosebit. Domnul Jamaischi a fost cel m-a descoperit pe vremea când jucam la Nicu Gane.

A fost primul meu antrenor și cel m-a ajutat să fac pasul spre lumea mare a fotbalului. ABC-ul fotbalului cu el l-am învățat.”, ne-a declarat Vasile Maftei, actualmente antrenor secund la AFC Astra Giurgiu.

„Am mai stat de vorbă cu el la Paști și îmi spunea că nu se simte prea bine. Îmi rău că nu mai putem fi împreună. Am ținut mult la domnul Jamaischi. Dumnezeu să-l ierte. Transmit condoleanțe familiei!

Prieten al fotbalului fălticenean

Vestea morții fostului mare jucător i-a întristat pe numeroși iubitori ai fotbalului, pe prietenii și cei care l-au cunoscut.

„Jami” a fost foarte apropiat de fotbalul fălticenean și de echipa ACS Șomuz.

„Cu durere și regret am aflat că astăzi dimineață s-a stins una dintre cele mai mari embleme ale fotbalului fălticenean.

Constantin Jamaischi a plecat printre stele lăsând în urmă durere și regrete.

L-am admirat ca sportiv, ca antrenor care si-a construit cariera în acest sens, promovând tineri care i-au dus munca și faima mai departe, dar l-am admirat mai ales la om.”, ne-a declarat Iulian Darabă, directorul sportiv al ACS Șomuz Fălticeni.

Clubul nostru este alături în aceste clipe grele de familia îndurerată, de toți cei care l-au iubit și i-au fost fani.

Bunul Dumnezeu să-i mângăie sufletul!

Fostă glorie a Rapidului

Constantin Jamaischi a jucat la Rapid între anii 1963 și 1970, cucerind pe lângâ titlul național din 1967, două Cupe Balcanice, în 1965 și 1966, dar și un campionat european feroviar în 1968.

Sportivul fălticenean a mai jucat la Foresta Fălticeni, Dinamo Bacău, Viitorul București, FC Brașov și Sportul Studențesc.

Constantin Jamaischi a antrenat echipele de seniori Foresta, Constructorul Iași și FC Botoșani.

Nu și-a părăsit locul natal

El și-a petrecut ultimii ani în liniște, în locuința sa din cartierul Maior Ioan.

Constantin Jamasichi și-a iubit mult localitatea natală, orașul Fălticeni, despre care spunea că se simțea foarte legat sufletește și că este cel mai frumos loc din lume pentru el.

Constatin Jamaischi va fi înmormântat joi la biserica din Șoldănești.

Dumnezeu să-l ierte.

ȘTIRI