Consilierul Gheorghe Aldea spune motivul plecării liberalilor de la ședință: Nu au putut vota sub presiuneActualitate

Consilierul Gheorghe Aldea spune motivul plecării liberalilor de la ședință: Nu au putut vota sub presiune

       Accesări: 73

consilier-pnl-gheorghe-aldea

Ziua de 8 septembrie 2015 va rămâne în istoria Consiliului Local. Pentru prima oară, un grup de aleși locali, ai opoziției, au fost așteptați minute în șir de colegii de la putere, dar și de inițiatorul proiectul de hotărâre, pentru a se întoarce în sala de ședințe pe care au părăsit-o într-o scurtă pauză. S-a întâmplat după ce liberalii au cerut primarului Cătălin Coman garanția scrisă că Fundația Caritatea nu va evacua Maternitatea Fălticeni până la 31 decembrie anul curent.

Chiar dacă obținuse ceea ce dorise, grupul PNL s-a răsfirat iar singurul reprezentant al opoziției rămas la ședință a fost Gheorghe Aldea.

Din cei șapte consilieri liberali, doar 4 au venit la dezbaterea privind transferul dreptului de administrare a clădirii în care ar urma să fie transferate cele trei secții ale Maternității.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Trei din cei patru liberali au decis să părăsească ședința în momentul în care ședința intrase în pauză, iar primarul Coman cerea directorului Fundației Caritatea documentul menționat. Aleșii locali Vasile Amariei, Crisitan Bărăscu și Viorel Dominte au decis să plece, iar colegul lor Gheorghe Aldea să încerce să explice gestul acestora, deși în sală se mai aflau doctorul Vlad Morariu – managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Casian Mirăuț – șeful Maternității, alți doi medici din aceeași unitate, 20 de persoane care formează personalul unității medicale.

”Conform legislației în vigoare și legea statutului consilierilor locali, aceștia nu pot să voteze sub presiune.”, ne-a declarat Aldea. ”Votul este în cunoștință de cauză. Niciodată un consilier PNL nu va vota sub presiune. Colegii meu au considerat că este o presiune.”

Gheorghe Aldea, care are și calitatea de co-președinte al PNL Fălticeni, susține că nu i-a putut ține cu forța pe colegii care au părăsit ședința și că fiecare are libertate de decizie. În timpul ședinței, atât el cât și primarul Coman i-au contactat pe consilierii liberali plecați de la întrunire, fără prea mare succes.

Consilierul opoziției explica în timpul ședinței că nu știe unde s-ar putea afla fiecare. Întrebat de cotidianul Cronica de Fălticeni unde au plecat cei trei colegi de partid, Amariei, Bărăscu și Dominte, co-președintele liberal Aldea afirmă că Vasile Amariei era la dentist, Viorel Dominte nu se simțea bine, având probleme cu inima, iar de Cristian Bărăscu nu știa absolut nimic.

Liderul organizației locale mai spune că PNL este un partid democratic, iar că decizia părăsirii ședinței nu este un scenariu care ar fi fost pregătit dinainte, ci doar o decizie personală luată de colegii consilieri liberali. Modul în care evoluase ședința a fost privită și catalogată drept circ, fapt care i-a nemulțumit pe liberali și i-a motivat să plece în pauza de consultări.

”Colegii au spus că nu mai pot să reziste la tot circul care se întâmplă în consiliul local”, ne-a declarat Gheorghe Aldea. ”Pentru a nu face greșeli, s-au retras. Ei nu au plecat, doar s-au retras.”

La un moment dat, pe fondul situației date, în care așteptarea revenirii consilierilor locali plecați nu se mai producea, discuțiile s-au aprins, iar edilul șef s-a adresat consilierului Aldea cu apelativul ”nesimțit”. Primarul Coman și-a cerut scuze în timp ce liberalul Aldea a propus împăcarea părților cu o strângere de mână, ceea ce s-a întâmplat imediat.

Aldea mai spune că cei trei consilieri care au părăsit ședința nu știau, la momentul plecării, că documentul privind venise deja la Primăria Fălticeni, iar el rămas la ședință în speranța primarul Cătălin Coman va arăta respect, dacă nu întregului grup al consilierilor liberali, măcar fostului lui coleg de Primărie ”care l-a umplut de respect”.

Una din cele mai interesante afirmații emise de consilierul local Gheorghe Aldea se referă la deznodământul ședinței din 8 septembrie. El a lăsat să se înțeleagă faptul că nu s-ar fi ajuns aici și dacă grupul aleșilor locali din PSD ar fi fost complet. De la întrunire lipsea Constantin Bulaicon, plecat de patru zile în concediu în Grecia. Astfel, proiectul de hotărâre nu putea primi cele 13 voturi necesare pentru a fi adoptat, în sală fiind prezenți 9 din cei 10 social-democrați.

”În orice democrație din lume opoziția nu este datoare să asigure cvorumul unei ședințe.”, menționează Aldea. ”Cvorumul este asigurat de putere. La chestiunile sensibile sau de patrimoniu, cvorumul este asigurat de putere, nu de opoziție!”

Soarta transferului imobilului va fi decisă peste doar două zile. Ședința este programată vineri, 11 septembrie, la ora 8 dimineața.

Rudy Hödl

ȘTIRI