Conferința “100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” la Protoieria FălticeniReligie

Conferința “100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” la Protoieria Fălticeni

       Accesări: 413

La sediul Protoieriei Fălticeni s-a desfășurat marți, 27 martie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, conferința cu tema  – “100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, moderată de către Profesorul Universitar Mihai Iacobescu.

Evenimentul a fost organizat  în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Unirii din 1918 în Patriarhia Română,  și face parte din activitățile ce se vor desfășura pe tot parcursul anului centenar, în cadrul Protoieriei Fălticeni.

Manifestarea a avut loc în prezența părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, a preoților din Protoieria Fălticeni, și a elevilor de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din localitate și îndrumați de către Preo Profesor Bogdan Feștilă, au rostit împreună cu Dl. Prof. Dr.

În deschiderea conferinței s-a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” și a fost intonat imnul național “Deșteaptă-te române”!

Profesorul Universitar Mihai Iacobescu a prezentat în linii mari evenimentele și importanța Unirii Basarabiei cu patria mamă, scoțând în evidență, pe lângă evenimentele ce au dus la înfăptuirea acestui act important din viața patriei noastre, „râvna și fidelitatea pe care ai noștri au o legătură specială cu cei care au plecat dintre noi, pentru cei care s-au jertfit, deoarece le dă un echilibru – robustețe în fața vieții, asemenea unei ape limpede și alteori învolbura.

De aceea, evocarea acestor evenimente este strâns legată de tradiția noastră strămoșească, pentru că cea dintâi provincie ce a făcut gestul de unire cu vechiul regat într-un context istoric este un lucru firesc care ne poate îmbărbăta și ne poate da răspunsuri la anumite întrebări”.

Dacă armata română nu s-ar fi reorganizat în ultima parte a războiului, nu s-ar mai fi putut face nimic

Profesorul Iacobescu a scos în evidență promtitudinea, dar și rapiditatea demersurilor care le-au făcut frații “noștrii de peste Prut pentru a nu fi în van tot ceea ce s-a făcut mai ales după obținerea indepedenței Basarabiei la 24 ianuarie 1918.

După ce Basarabia a fost declarată indepedentă la 24 ianuarie 1918, prima idee apărută atunci în publicații este că românii trebuie să se unească cu cei din Moldova, cu cei din Transilvania și cu cei din Vechiul Regat.

Primii delegați au venit la Iași de câteva ori până la data de 27 martie, când au invitat și Guvernul oficial al României în frunte cu Maghiloman, ca să participe la Adunarea Sfatului Țării, pentru a participa la Unirea cu România.

Condițiile au fost fixate și publicate în presa de la Iași în ziarul Mișcarea liberalilor condus de I.G. Duca.

Guvernul a participat separat fără dreptul de a interveni în nimic, iar votarea s-a făcut conform condițiilor Sfatului Țării, iar după votare i s-a dat voie și lui Marghiloman să vorbească.

Atunci, Regele a primit cu mult entuziasm venirea delegației de la Chișinău, iar Iorga a fost cel care a definit cel mai bine acest eveniment de la 27 martie 1918, spunând că în lumea aceasta în care nu zăream niciun punct luminos, pentru că în față aveam frontul cu puterile centrale, în dreapta aveam pericolul bolșevic care organiza invazia spre Basarabia, și amenințarea din Vest, iată că a apărut această genă de lumină, Băsarabia.

Dar cu toate acestea, dacă armata română nu s-ar fi organizat cu ajutorul francezilor, și dacă nu se revigora cu voluntarii veniți de pe toate fronturile imperiului Austro- Ungar, iar ordinea nu s-ar fi păstrat în Basarabia în ultima parte a războiului, nu s-ar mai fi putut face nimic.

La această Unire, la care s-au jertfit strămoșii noștri, printre cei 800.000 de viteji, s-a aflat și bunicul meu Lazăr de la Sasca Mare, dar și bunicii și străbunicii dumneavoastră, care poartă pe umeri România Mare pe care noi din păcate dovedim uneori că o neglijăm total”.

În încheierea cuvântului, Mihai Iacobescu le-a mulțumit participanților pentru rabdărea de care au dat dovadă, dar mai ales pentru interesul de a cunoaște lucruri neștiute despre Unirea Basarabiei cu patria mamă, și a adăugat mulțumiri pentru organizatorii acestui eveniment : Protoieria Fălticeni, prin PC. Pr. Protoiereu Adrian Dulgheriu, Centrul Catehetic de la Colegiul Nicu Gane, reprezentat de către PC. Pr. Prof. Bogdan Feștilă și părintelui Florin Grigorescu de la parohia Uncești.

Ca de fiecare dată, la astfel de evenimente, PC. Pr. Florentin Gheorghiu de la parohia Boura,  a încântat asistența cu o poezie compoziție proprie „Clipa cea sfânta”, făcând referire la frații noștri din Basarabia.

La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu i-a mulțumit Profesorului Mihai Iabobescu pentru că „a primit invitația noastră de a veni astăzi în mijlocul nostru pentru ne vorbi despre multe lucruri neștiute de noi cu privire la Unirea Basarabiei cu România, drept pentru care îl vom invita la următoarele evenimente pe care le vom desfășura în anul centenar în Patriarhia Română. Mulțumesc pe această cale părintelui Gheorghiu pentru faptul că de fiecare dată ne încântă cu poeziile sfinției sale, preacucernicilor părinți prezenți pentru participare și părintelui Bogdan Feștilă pentru colaborare în organizarea acestui eveniment”.

Manifestarea s-a încheiat cu un mic recital de cântece patriotice oferit de preoții din corala Sfântul Ioan de la Râșca a Protoieriei Fălticeni.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI