Concursul regional „Istoria fără manual” și-a desemnat câștigătorii. Competiția s-a desfășurat la PreuteștiEducație

Concursul regional „Istoria fără manual” și-a desemnat câștigătorii. Competiția s-a desfășurat la Preutești

       Accesări: 752

Au început competițiile școlare. Pentru pasionații de istorie primul concurs s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute într-o localitate aflată în zona Fălticeni. 35 de elevi din majoritatea județelor Moldovei, ce provin din mediul rural, dar și urban, și-au dat întâlnire pe Valea Șomuzului, în comuna Preutești, pentru a-și verifica nivelul cunoștințelor în acest domeniu.

Ajuns la ediția cu numărul zece, concursul regional ”Istoria fără manual” a fost găzduit de Școala Gimnazială Preutești.

Gazde ca la carte

Competiția s-a desfășurat sâmbăta trecută pe parcursul a trei ore și trei probe, una practică și două de cunoștințe generale care au implicat utilizarea unor instrumente moderne de comunicare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cuvântul de bun venit l-a adresat profesorul de istorie Neculai Șchiopoaia, directorul Școlii Gimnaziale Preutești, care le-a urat concurenților mult succes.

Pentru a destinde atmosfera, dar și a risipi emoțiile participanților, gazdele au deschis competiția cu un program artistic. Câțiva elevi ai claselor primare, coordonați de profesoara Roxana Florea, au prezentat cântece și jocuri din zestrea tradițiilor preuteștene.

Un scurt discurs a ținut și Ion Vasiliu, primarul localității, care a vorbit despre proiectul modernizării rețelei educaționale din comună, dar și despre colaborarea bună dintre școală și administrația locală.

Profesor Neculai Șchiopoaia, directorul Școlii Gimnaziale Preutești
Primar Ion Vasiliu

Câștigătorii ediției jubiliare

Ediția jubiliară i-a revenit echipajului Școlii Gimnaziale ”Sfântul Andrei” din Tăcuta (județul Vaslui), coordonat de profesorul Constantin Crăescu.

Podiumul a fost completat pe locul II de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Răucești (județul Neamț), coordonat de profesorul Traian Anton, în timp ce locul trei a revenit Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți (județul Suceava), coordonat de profesorul Adrian Puiu.

Școala gazdă a obținut mențiune.

Participanții, organizați pe echipaje, au avut de susținut două probe teoretice ce au inclus întrebări generale din istoria românilor și istoria universală, cu patru variante de răspuns, respectiv recunoașterea unor personaje/locuri/monumente/obiective de interes public și istoric din România și din lume.

La proba practică, echipajele au avut de rezolvat un rebus arheologic în care trebuiau să potrivească, prin lipire, piesele unor vase ceramice sparte.

Lucrările au fost evaluate de un juriu format exclusiv din profesoare.

În calitate de invitat special, la ediția jubiliară ”Istoria fără manual”, din juriu a făcut parte și muzeologul Mihaela Băbușanu de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău.

Locul I – Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei”, Tăcuta, (județul Vaslui)
Locul II – Școala Gimnazială Nr. 1 Răucești, (județul Neamț)
Locul III – Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți (județul Suceava)
Mențiune Școala Gimnazială Preutești (județul Suceava)
Juriul concursului ”Istoria fără manual”

Concurs atipic

Istoria fără manual este un altfel de concurs.

Este o competiție intinerară ce se desfășoară bianual, în lunile octombrie și mai. Premiul I poposește doar jumătate de an la echipa câștigătoare și rămâne în vitrina învingătorilor până la următoarea ediție, când este înmânat viitoarei echipe câștigătoare.

Proiectul este conceput ca o prelungire a activității didactice, elevii derulând o serie de activități printre care cercetare, documentare, inovație sau creație în domeniul istoriei, menite să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie.

Concursul mizează pe dimensiunea culturală, artistică și științifică, iar activitățile sunt stabilite de fiecare partener care organizează manifestările.

Probele își modifică structura la fiecare ediție, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le stârnească interesul și curiozitatea pentru istorie.

La finalul competiției, echipajele participante merg în excursii la obiectivele turistice și de interes local din zona școlii gazdă .

Prin derularea proiectului educaţional „Istoria fără manual” se urmăreşte implicarea celor trei factori esenţiali familie – şcoală – comunitate, în asigurarea calităţii demersului didactic şi formarea competenţelor necesare studierii istoriei.

Concursul regional ”Istoria fără manual” este un proiect inițiat de profesorul doctor Enea Constantin și profesorul Florentin Botezatul. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2015.

Următoarea se va desfășura în mai 2020, la Rădăuți.

Premiile concursului ”Istoria fără manual” – Ediția X – Școala Gimnazială Preutești

Locul I – Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei”, Tăcuta, (județul Vaslui), profesor Constantin Crăescu
Locul II – Școala Gimnazială Nr. 1 Răucești, (județul Neamț), profesor Traian Anton
Locul III – Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți (județul Suceava), profesor Adrian Puiu

Mențiuni

Școala Gimnazială Preutești (județul Suceava), profesor Neculai Șchiopoaia
Școala Gimnazială ”Alecu Russo”, Bacău (județul Bacău), profesor Florentin Botezatu
Liceul Teoretic ”Anastasie Bașotă”, Pomîrla (județul Botoșani), profesor Tiberiu Gavril
Școala Gimnazială ”George Tofan”, Bilca (județul Suceava), profesor Costică Negru
Școala Gimnazială ”Grigore Antipa”, Botoșani (județul Botoșani), profesor Dragoș Balasan
Liceul Teoretic ”Ion Neculce”, Târgu Frumos (județul Iași), profesor Sergiu Enea
Școala Gimnazială ”Iraclie Porumbescu”, Frătăuții Noi (județul Suceava), profesor Vasile Olari
Școala Gimnazială ”Iulian Vesper”, Horodnicu de Sus (județul Suceava), profesor Daniel Nejnec
Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, (județul Botoșani), prin profesor Ciprian Băetu
Școala Gimnazială Trifești, (județul Neamț), profesor Pavel Petrea

ȘTIRI