Concursul județean cultural-artistic „Numai poetul…” și-a desemnat câștigătorii ediției 2017Educație

Concursul județean cultural-artistic „Numai poetul…” și-a desemnat câștigătorii ediției 2017

       Accesări: 1447

Competițiile care stimulează creativitatea au priză la elevi. Deși a fost prima zi din vacanța intersemestrială, câțiva zeci de copii au răspuns invitației și au acceptat provocarea lansată în cadrul concursului județean cultural-artistic „Numai poetul…” desfășurat la Fălticeni. Dedicată poetului nepereche Mihai Eminescu, întrecerea i-a reunit pe participanți în Sala „Aurel Băeșu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Concursul, organizat ieri, 4 februarie 2017, s-a derulat pe două secțiuni, cu participare directă și, respectiv, cu participare prin poștă.

90 de elevi de la 15 şcoli gimnaziale din judeţul Suceava au concurat la ediția din acest an.

Competitorii de la secțiunea participare directă au putut alege una din cele trei categorii, prin care au demonstrat cât de bine cunosc viaţa şi opera poetului, cât de ușor pot recunoaşte poeziile lui Mihai Eminescu pornind de la versuri date, dar și abilitatea de a crea o strofă în care să fie incluse cuvintele date, în timp ce alți elevi s-au întrecut, la individual, în competiția recitării de poezie eminesciană și de creație plastică în care au transpus opera poetului națiunii române în imagini.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La cealaltă secțiune, în care lucrările au fost trimise prin poștă, elevii au creat poezii în care să fie incluse patru cuvinte date, iar alții au redat, din punct de vedere grafic, opera marelui poet în imagini.

Lucrările și evoluția concurenților au fost evalute de un juriu format din profesorii Mihaela Acatrinei (Colegiul „Vasile Lovinescu”), Daniela Pavel (Colegiul Național „Nicu Gane”), Irina Suman (Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”) şi muzeograful Marius Dăscălescu (Muzeului de Artă „Ion Irimescu”).

„Constatăm cu fericire că, potrivit programelor şcolare, unele opere eminesciene sunt destinate studiului aprofundat la clasă. Pe de altă parte, se pare că imaginea poetului intră într-o paradoxală sferă a clişeului. Considerăm că acest concurs se înscrie tocmai în direcţia revitalizării receptării poeziei şi a personalităţii eminesciene de către elevi.”, declară profesorul Marius Pintilii, directorul Școlii Gimnaziale ”Ioan Ciurea”. ”Este o competiţie aparte, care a devenit tot mai atractivă de la an la an şi iată că, la această ediţie, s-au înscris 15 şcoli din judeţul Suceava. Mulţumim Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi domnului primar al municipiului Fălticeni, profesor Cătălin Coman, pentru că ne-au sprijinit şi, de această dată, în vederea derulării proiectului. Felicitări tuturor elevilor şi cadrelor didactice care s-au implicat în acest concurs!”

După jurizare au fost au fost desemnați câștigătorii ediției din acest an.

La subsecţiunea colectivă cu trei probe, premiul I revine Şcolii Gimnaziale „Artur Gorovei” Buneşti.

Pe subsecţiunea individuală Recitare de poezie eminesciană”, s-au acordat premiul I elevilor Candrea Mihai (Şcoala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc), Irina Andreea-Gabriela (Şcoala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleşeşti), Gumina Ionela (Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei” Buneşti).

La subsecţiunea individuală Opera lui Eminescu în imagini” (creaţie plastică) și-au adjudecat premiul I elevii Dochia Angelica (Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni), Lăcătuşu Daria Andreea (Şcoala Gimnazială, „Ion Irimescu” Fălticeni).

La cealaltă secțiune, în care lucrările au fost trimise prin poștă, elevii câștigători sunt Budăi Denisa (Şcoala Gimnazială Nr. 3 Baia) și Isopescu Fabiana (Şcoala Gimnazială Frătăuții Vechi)

Fondurile necesare pentru premierea elevilor au fost asigurate de Primăria Fălticeni, participanţii primind cărţi şi dulciuri în valoare de 1.500 de lei.

Primarul Cătălin Coman i-a felicitat pe concurenți, arătându-şi interesul de a sprijini sistemul de educație, manifestările și concursurile din domeniu organizate în municipiul de pe Șomuz.

Rezultatele complete, la ambele secţiuni, pot fi consultate aici. Creaţiile plastice ale concurenţilor pot fi văzute pe portalul proiectului Numai poetul.

ȘTIRI