Concurs cu bunătăți de casă desfășurat la Fălticeni într-un proiect internațional la Școala „Ion Irimescu”Educație

Concurs cu bunătăți de casă desfășurat la Fălticeni într-un proiect internațional la Școala „Ion Irimescu”

       Accesări: 1464

Alimentația este subiect care se dezbate tot mai mult în școli. Pentru a înțelege cât este de important consumul produselor sănătoase au fost create programe de educație și informare. Un astfel de proiect, intitulat „Mănâncă Responsabil!”, se derulează de trei ani la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni, program internațional desfășurat în 50 de instituții de învățământ din România.

Pentru anul curent, activitatea finanțată s-a axat pe desfășurarea unui concurs de prăjituri denumit „Bunătăți de casă. Dulce sănătos”.

Întrecerea s-a desfășurat pe clase, participanții fiind îndrumați să folosească produse locale și ingrediente cât mai sănătoase.

Înaintea competiției, membrii juriului, care au decis produsele câștigătoare, au vorbit în parte despre provocările din domeniul producției și alimentației publice, cât și sfaturi pentru menținerea unei vieți echilibrate prin consumul de alimente naturale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Scopul acestei activități a fost să-i determinăm pe copii să aleagă produsele locale de sezon, alimentele gătite în casă.”, explică profesoara Carmen Suliman, coordonatoarea proiectului. „În același timp, am transmis părinților să renunțe la produsele cumpărate din comerț și să gătească pentru copii, alături de copii, mâncăruri, chiar și dulciuri de casă, considerate mai sănătoase. Consider că toți cei prezenți au avut de câștigat din activitatea de azi.”

Au participat atât clase din ciclul primar cât și gimnazial, elevii fiind sprijiniți de mămici în prepararea produselor cu ingrediente cât mai naturale și miros îmbietor. 24 de sortimente de prăjituri au intrat în competiție, însoțite de desen sau de fotografie, care au fost publicate într-o revistă dedicată acestui program de educație alimentară.

Unele bunătăți s-au remarcat nu doar prin gust sau aspect, ci și prin denumire. Unele prăjituri au primit denumiri poetice, obișnuite sau haioase. Așa se face că membrii juriului au putut gusta din „Apus fălticenean”, „Prăjitura cu rouă”, „Zâmbetul Iepurașilor”, „Televizorul bunicii”, sau din „Visul livezii”.

Membrii juriului au premiat șase dintre produsele intrate în concurs pentru gust, aspect, ingeniozitate, originalitatea prezentării, desenul care a însoțit rețeta, cât și folosirea ingredientelor locale. Clasele premiate au fost recomonesate cu reviste, diplome și un set cu decorațiuni de Crăciun.

Toate clasele participante la activitate au primit o revistă din cadrul programului și un plic de semințe de plante aromatice pentru viitoarea activitatea ce se va desfășura în cadrul proiectului din luna ianuarie. După concurs, elevii și părinții au putut gusta din varietatea de prăjituri intrate în concurs.

Din juriu au făcut parte trei producători locali de legume, fructe și preparate din carne (Rogelya), medicul de familie Mihaela Coman, nutriționistul Bianca Jitaru și inginerul Bogdan Murariu, reprezentant al Consiliului Local Fălticeni.

Proiectul „Mănâncă Responsabil!” arată preocuparea mediului educațional pentru promovarea principiilor de alimentație sănătoasă în rândul elevilor, care sunt învățați să consume produse de calitate și cât mai naturale. Implicarea în acest program completează activitățile Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” aflată de 10 ani pe lista unităților de învățământ înscrise în Proiectul Internațional Eco-Școala.

ȘTIRI