Concluzii îngrijorătoare ale ANPC. Cinci sortimente de apă îmbuteliată oprite de la comercializareNațional

Concluzii îngrijorătoare ale ANPC. Cinci sortimente de apă îmbuteliată oprite de la comercializare

       Accesări: 589

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat  la începutul lunii martie o acţiune  la nivel naţional de prelevare din reţeaua de comercializare a eşantioanelor din apă de masă şi apă de izvor, pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

S-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti.

În perioada 4-9 martie au fost prelevate 17 eşantioane, din care 5 sunt neconforme în urma analizelor de laborator.

Sortimentul Winny– apă plată, îmbuteliată în PET-uri cu capaciatatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Sortimentul  Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800  faţă de limita prevăzută de 20.

Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în  PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200  faţă de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104  faţă de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmuteliată în  PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900  faţă de limita prevăzută de 20.

În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plată Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 litri.

Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producatori în judeţele Ilfov şi Harghita. Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi trimiterea spre analiza la laborator.

ȘTIRI