Comuna Rădășeni are un nou simbol: Poarta țărănească din lemn de stejar crescut în inima TransilvanieiRural

Comuna Rădășeni are un nou simbol: Poarta țărănească din lemn de stejar crescut în inima Transilvaniei

       Accesări: 737

Impunătoare, trainică și frumoasă. Așa descriu meșterii noua poarta țărănească din lemn masiv, care întâmpină toți trecătorii care vin sau pleacă din Rădășeni spre Fălticeni. Aceasta este așezată pe același amplasament unde până mai ieri se afla vechea poartă care avea trei decenii de existență.

Realizată de sculptori din Maramureș care practică aceeași meserie de o viață, poarta țărănească devine noul simbol la localității.

”Era și cazul să venim cu noutatea, pentru că în primăvară am dat-o jos pe cea veche. Am promis că voi schimba intrarea în comună și m-am ținut de cuvânt în privința aceasta”, ne-a declarat primarul Neculai Perju. ”Merită Rădășeniul să aibă un simbol. Noi vom considera această poartă un simbol al comunei.”

Noua creație din stejar masiv, procurat din inima Transilvaniei, este realizată de șapte meșterii populari din satul Mara, lângă Sighetul Marmației. Au lucrat cu dalta mai bine de o lună la brâuri, împletituri și ochiuri, dând viață unor motive care îmbină elementele tradiționale moldovenești cu cele bucovinene.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cele trei acoperișuri cu draniță au fost montate pe loc de alți cinci meșteri care au lucrat zi lumină pentru ca simbolul să fie gata înainte de ziua comunei Rădășeni.

Tratată cu un ulei special, poarta se sprijină pe 8 picioare fixate în bride care sunt prinse într-un soclu de beton. Manopera, transportul și montajul au costat 100.000 de lei.

Poarta din stejar arborează steagul României și al Uniunii Europene, dar și stema comunei Rădășeni, mărul cu spicele aurite.

ȘTIRI