Comuna Cornu Luncii ocupă primul loc în județul Suceava la colectarea selectivă pentru deșeurile reciclabileRural

Comuna Cornu Luncii ocupă primul loc în județul Suceava la colectarea selectivă pentru deșeurile reciclabile

       Accesări: 5844

Colectarea selectivă este un subiect important și de actualitate, dar prea puțin luat în serios de multe dintre autoritățile locale. România se află pe locuri codașe la acest capitol, doar 5% din deșeurile produse de țara noastră sunt colectate, respectiv reciclate corespunzător, în timp ce aproximativ 11% merg la compost. Restul deșeurilor ajung la groapa de gunoi.

În județul Suceava există o singură localitate care colectează selectiv așa cum scrie la carte și într-un procentaj de 100%.

Mai exact, potrivit datelor furnizate de Garda de Mediu Suceava, deșeurile reciclabile strânse din Comuna Cornu Luncii pleacă spre depozitul de la Moara sortate integral, fără a fi amestecate cu gunoiul menajer.

„O colectare corectă o face comuna Cornu Luncii care are serviciu de salubrizare autorizat. Cantitatea de deșeuri pe care o transportă la depozitul autorizat de la Moara este 100% deșeuri reciclabile.”, explică Adriana Iordache, comisarul șef al Gărzii de Mediu Suceava. „Care este explicația? Autoritățile locale din Cornu Luncii s-au preocupat de acest sistem de colectare selectivă. Din controalele pe care le-am făcut de la platforma de la Moara, comuna Cornu Luncii iese pe locul 1 în zona Fălticeni, dar și în județul Suceava în ceea ce privește gradul de colectare selectivă, care este de 100%.

Comisar șef Adriana Iordache

Un grad de colectare selectivă mulțumitor, de aproximativ 40%, îl au deșeurile uscate care provin din comunele Mălini și Boroaia, cât și din orașul Liteni, localități evidențiate de comisarul șef al Gărzii de Mediu Suceava.

Colectarea selectivă este lege în Comuna Cornu Luncii

Din 1 iulie 2019 a devenit obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe patru categorii, plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale.

De la aceeași dată, din comuna Cornu Luncii deșeurile sunt ridicate de la poarta cetățeanului numai dacă sunt selectate.

Colectarea selectivă presupune împărțirea deșeurile pe categorii, ca mai apoi acestea să fie aruncate în pubelele speciale, amenajate și inscripționate pentru diversele categorii, fie în saci menajeri de culori diferite, cum se practică în mediul rural.

Un avantaj îl constituie faptul că Primăria Cornu Luncii deține propriul serviciu de salubrizare autorizat. Așa au reușit autoritățile locale să țină sub control costurile și prețul prestării acestui serviciu.

Costul lunar de persoană este de 2,16 lei de persoană pe lună, iar pe an tariful ajunge la 26 lei de persoană. Un calcul simplu arată că, la fiecare colectare săptămânală, în comuna Cornu Luncii, se plătește numai 0,5 lei de persoană.

În zona Fălticeni, doar comunele Mălini și Boroaia mai au astfel de servicii, autorizate de Agenția pentru Protecția Mediului.

Avantajele colectării selective explicate din poartă în poartă

Pentru a-i convinge pe localnici importanța colectării selective, primarul Gheorghe Fron și alți colegi din administrația locală au mers din poartă în poartă și au explicat oamenilor de ce este bine să sorteze deșeurile separat și cum trebuie selectate acestea.

Locuitorii celor opt sate ale comunei au înțeles cât este de important să separi deșeurile uscate și să le triezi corect. Doar așa pot plăti un preț mic pentru serviciul de salubrizare.

Pe lângă acest demers, autoritățile locale și școlile din localitate au derulat programe de ecologizare, dar și proiecte educative care au avut rolul de a cultiva interesul şi dragostea elevilor pentru zona verde, protejarea mediului și colectarea selectivă care începe din fiecare gospodărie.

Primarul Fron le mulțumește sătenilor pentru înțelegere și atitudine

Colectarea selectivă a demarat la 1 iulie 2019.

Serviciul de salubrizare al comunei Cornu Luncii are șapte angajați și operează cu două autogunoiere. Una a fost cumpărată printr-un proiect european, iar cealaltă prin fonduri proprii.

Până acum lucrurile au mers foarte bine. Oamenii sunt conștiincioși și colectează selectiv, iar rezultatele se văd.

„Gunoiul îl selectează oamenii acasă, iar noi îl luăm de la poartă. Este cel mai bine așa, pentru că nu există o platformă unde sunt tot felul de mirosuri neplăcute.”, a spus Gheorghe Fron. „Mă bucur foarte mult și vreau să mulțumesc tuturor pentru că faptul că reușesc să dea dovadă de seriozitate în ceea ce privește corectitudinea selectării colective. Doar așa putem fi un exemplu, un model de urmat, într-o societate modernă, și trebuie să arătăm că ne pasă de mediul înconjurător pe care trebuie să-l protejăm prin acțiunile noastre.”

Primar Gheorghe Fron

Edilul a mai spus că statul de localitate fruntașă în județ la colectare selectivă este un merit al fiecărui cetățean din comuna Cornu Luncii și că poziția de lider în județ este un motiv în plus pentru a continua în același ritm și pe viitor.

Deșeurile sunt ridicate de la fiecare gospodărie, doar dacă acestea sunt selectate.

Serviciul de salubrizare funcționează după un grafic cu zilele destinate colectării gunoiului menajer, dar și ridicării deșeurilor reciclabile, hârtie, carton, plastic, pet și metal.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI