Comuna Cornu Luncii a fost în sărbătoareRural

Comuna Cornu Luncii a fost în sărbătoare

       Accesări: 190

cornu_luncii_sarbatoareÎn ziua de Sfinţii Petru şi Pavel, Primăria şi Consiliul Local Cornu Luncii au organizat “Festivalul produselor tradiţionale”.

Peste 1500 de persoane din satele comunei au participat la festivităţile care s-au desfăşurat pe terenul şcolii din Cornu Luncii, locul unde în 1918 fraţii din vechiul regat şi cei din Bucovina au dat mana în marea horă a unirii.

Printre produsele tradiţionale prezentate la festival trebuie menţionate cele mai bune produse din stâna bucovineană (caş, urdă, balmoş şi jintiţa, berbecul la proţap), produsele de patiserie, panificaţie, cofetărie, zarzavaturi şi altele.

Publicul a putut admira paradele portului popular, covoarele de lână ţesute manual, costumele populare, lada de zestre, toate confectionate de gospodinele din comună. A fost prezentată şi averea satului bucovinean, prin portul popular autentic, parada trăsurilor trase de cai şi ponei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primăria a conferit titlul de Cetăţean de Onoare

Aşa cum se obişnuieşte la astfel de momente festive, au fost decernate diplome de Cetăţean de onoare unor personalităţi care au contribuit la promovarea şi creşterea prestigiului comunei: post mortem Preotului Ioan Cosmovici (bunicul compozitorului George Enescu), Prof. univ. dr. Leon Cosmovici (vicepreședintele al Parlamentului României, membru al Academiei Române și fratele mamei marelui compozitor George Enescu); Compozitorului George Cosmovici (care a pus pe note muzicale poeziile reginei, a fost fratele mamei marelui compositor George Enescu).

Au mai primit diplome de Cetăţean de onoare doi generali – general maior doctor Ion Burlui şi generalul Ciornei Vasile, trei ofiţeri superiori, profesori universitari, profesori care au slujit şcoala de-a lungul timpului, elevi olimpici, sportivi de performanţă.

Muzică bună şi mulţi invitaţi la sărbătoarea comunei

Manifestările de la Cornu Luncii s-au bucurat de prezenţa unui număr important de invitaţi: Prefectul judeţului Suceava – Constantin Harasim, Preşedintele CJ Suceava – Cătălin Nechifor, Vicepreşedintele CJ – Alexandru Rădulescu, primari din comunele limitrofe, veterani de război, cadre militare active şi în rezervă.

Partea artistică a manifestărilor a fost asigurată de Ansamblul studenţesc “Arcanul” USV, soliştii Miruna Damian, Andreea Chiseliţă, Marian Gogan, Mihaela Cajvan, Georgiana Haraga (coordonator dr. ing. Sorin Pohoaţă – fiu al comunei Cornu Luncii; coregrafia ing. Ilie Nemţoi). Au participat, de asemenea, Manuela Pohoaţă şi Călin Brăteanu,  Grupul folcloric “Ciutura Stânişoarei” Malini, Grupul vocal “Ciutura” Băişeşti, “Bundiţa” Brăieşti si “Muguraşii” Cornu Luncii, Fanfara “Crai Bucovinean” Todiresti şi talente locale de la Căminul cultural local.

Nunta de Aur cu 165 de cupluri

În premieră, Primăria Cornu Luncii a organizat un moment special dedicat celebrării “Nunţii de Aur” pentru un numar de 165 de cupluri. Au fost înmânate diplome de onoare şi cate o  fotografie familială. Miresele au primit frumoase buchete de flori iar domnii câte o sticlă specială de şampanie. Ambientul muzical a fost asigurat de fanfara “Crai Nou Bucovinean” Todireşti, iar un sobor de şase preoţi au binecuvântat cuplurile de aur sărbătorite.

Preşedintele Cătălin Nechifor, primarul Gheorghe Fron şi parohul bisericii Băişeşti, preotul Ipate, i-au felicitat pe cei care au trăit o viaţă împreună .

Poftiţi la Balul gospodarilor!

Manifestările de la Cornu Luncii s-au încheiat cu un frumos bal al gospodarilor. Toţi participanţii au fost îmbrăcaţi în costume populare, iar balul a fost deschis de inimosul primar Gheorghe Fron, sufletul activităţilor din această zi. Formaţia Semiton Fălticeni a susţinut muzical balul gospodarilor cu un repertoriu foarte apreciat de participanţi.

Ieremia Valahul, omagiat la Cornu Luncii

Nu a fost singurul eveniment al zilei. Personalitatea Cuviosului Ieremia Valahul, fiu al acestor locuri, a fost omagiată cu prilejul manifestărilor de la Cornu Luncii.

Pe data de 29 iunie 1556 s-a născut, la Sasca, Cuviosul Ieremia, numit din botez Ioan, dintr-o familie ortodoxă cu şapte copii. Ajuns la vârsta de 19 ani, Ioan a părăsit casa părintească şi a lucrat pentru puţin timp în Alba Iulia. Aici a afat că un medic din Italia, anume Pietro Giacomo, tratase pe principele Transilvaniei, şi la întoarcere în ţara lui căuta un însoţitor. Prin pronia lui Dumnezeu, tânărul Ioan la însoţit pe acel medic până în oraşul Bari, din Italia. Rămânând singur, sărac şi străin, nu ştia unde să se ducă şi a fost îndemnat să se retragă la o mănăstire de călugări capucini, numită „Sfântul Efrem”. Aici a fost primit şi apoi călugărit, primind numele de „Ieremia Valahul”, adică „Românul”. Ori de câte ori auzea că cineva este bolnav sau întristat, îl cerceta cu seninătate, îi ducea ceva milostenie şi aşa îi alunga durerea şi întristarea inimii, iar când unii îl întrebau cum reuşeşte să facă acestea, el le răspundea: „Milostenia le drege pe toate!”

Faima vindecărilor miraculoase şi multa sa milă pentru săraci şi suferinzi l-au făcut pe Cuviosul Ieremia vestit în tot ţinutul Napoli. Mulţi bolnavi îl chemau în casele lor ca să le aline durerile şi, datorită rugăciunilor lui, se făceau sănătoşi. Era destul numai să audă că cineva în vreun sat este bolnav şi de îndată lua ceva de mâncare şi se ducea în casa bolnavului. După ce se ruga pentru el şi-i făcea cruce pe cap, îi dădea pâine sau fructe să mănânce, zicând: „Ia, frate, şi mănâncă. O să-ţi facă bine, că sunt binecuvântate !”

La 30 octombrie 1983, Biserica Apuseană l-a canonizat oficial, trecându-l în rândul sfinţilor. El rămâne însă un sfânt român, un sfânt ortodox după suflet şi fapte.

A consemnat

M.M.P(r) Dumitru Davidel

ȘTIRI