Comuna Baia și Comuna Piatra din Republica Moldova s-au înfrățit în zi sărbătoare și la un festival de tradițieRural

Comuna Baia și Comuna Piatra din Republica Moldova s-au înfrățit în zi sărbătoare și la un festival de tradiție

       Accesări: 52

Anul centenar îi reunește pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. Două femei primar au decis că a sosit timpul ca localitățile, în fruntea cărora se află, să se înfrățească. Iar momentul ales a fost unul cu adevărat special.

În zi de mare sărbătoare religioasă și locală, Maria Tomescu și Angela Cazacu au semnat actul de înfrățire dintre Comuna Baia și Comuna Piatra din Republica Moldova.

Protocolul de colaborare a fost parafat miercuri, 15 august, în prima capitală a Moldovei, la Baia, în sediul administrației locale.

Primarul Maria Tomescu și primarul Angela Cazacu s-au numit reciproc surori și au ținut să-și exprime bucuria de a deschide calea unei relații de lungă durată.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cele două localități vor colabora pe domeniile administrativ, educațional, cultural și economic.

„Suntem datorită strămoșilor noștri puii lui Ștefan cel Mare. Ne aflăm în anul centenar și cu această ocazie, noi, o avem ca invitată pe doamna Angela Cazacu, primar al Comunei Piatra din Republica Moldova. Bine ați venit la noi.”, a spus Maria Tomescu, primarul comunei Baia. „La începutul mandatului, ne-am întâlnit la Fălticeni într-un cadru festiv, iar atunci ne-am dat mâna și ne-am atins tricolorul. Astăzi v-am invitat să ne cunoașteți și să vedeți și comuna noastră are oameni frumoși la suflet. Vreau să vă spun că atunci când am intrat în comuna Piatra am simțit că am călcat pe pământ românesc.”

„Vă transmit un salut de la toți locuitorii din Piatra.”, a declarat primarul Angela Cazacu. „Vreau să-i mulțumesc foarte frumos doamnei primar Tomescu pentru invitație. Este chiar o plăcere. Ne simțim, într-adevăr, ca la noi acasă, în preajma unor oameni buni și frumoși.”

„Este un moment extrem de emoționant și frumos. Am și eu emoții, cu toate că nu sunt implicat direct, dar având în vederea solemnitatea faptului că două comune, până la urmă din aceeași țară, se înfrățesc, astăzi, spune multe.”, a afirmat primarul Cătălin Coman. „Vreau să urez mult succes în colaborarea dumneavoastră. Mă bucură faptul că am putut sprijin acest demers al înfrățirii.”

Înfrățirea celor două localități s-a petrecut în cadrul festivalului de tradiție „Baia file de istorie”, manifestare cu caracter istoric, cultural și artistic cu o vechime de aproape 40 de ani.

După discursurile oficiale Maria Tomescu și Angelei Cazacu s-au îmbrățișat și și-au oferit daruri.

Primarul comunei Piatra a primit din parte parohului Bisericii Albe, preotul Viorel Iftimie, steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și pecetea medievală a capitalei Baia din timpul domniei marelui voievod.

Solemnitatea a fost completată de un scurt recital de muzică patriotică susținut de un grup de soliști din Baia.

Momentul protocolar s-a încheiat cu un pahar de șampanie și un gând bun pentru sătenii din cele două comune proaspăt înfrățite.

La eveniment au participat mai multe oficialități consilieri locali, primarul Cătălin Coman, deputatul Alexandru Rădulescu, alături de profesori, preoți și oameni de cultură.

ȘTIRI