Comuna Baia se confruntă cu cele mai mari inundații din ultimii 30 de ani: Apele Moldovei au ajuns pe străziRural

Comuna Baia se confruntă cu cele mai mari inundații din ultimii 30 de ani: Apele Moldovei au ajuns pe străzi

       Accesări: 197

Ploile au făcut ravagii în câteva localități din zona Fălticeni. Comunele Slatina, Boroaia, Cornu Luncii și Râșca sunt printre cele afectate de căderile masive de precipitații de la sfâșitul acestei săptămâni. Probleme majore se înregistrează și în comuna Baia, unde apa Moldovei și ploile au produs pagube importante.

Mai multe gospodării din localitate au fost inundate, iar unele drumuri comunale au fost afectate.

Câteva străzi au devenit impracticabile fiind acoperite total sau parțial de ape. Sătenii au putut ieși din gospodării mergând doar pe marginea drumului.

Utilajele Primăriei Baia au acționat vineri, sâmbătă și duminică de la primele ore ale dimineții pentru limitarea efectelor produse de ploile torențiale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din fericire, viitura provocată de revărsarea Moldovei nu a făcut victime. Cât timp localitatea s-a aflat sub cod galben și portocaliu de ploaie, autoritățile locale au monitorizat situația în teren 24 de ore din 24.

Moldova s-a întins pe 350 de metri lățime

Apa Moldovei era de nerecunoscut după patru zile de ploaie. Vineri noaptea și în dimineața zilei de sâmbătă a plouat încontinuu. Codul portocaliu emis de meteorologi s-a tradus prin precipitații care au depășit temporar 100 de litri pe metru pătrat.

A turnat cu găleata ore întregi, iar apele care s-au adunat de pe versanți, dar și de la afluenți, a făcut ca râul Moldova să capete dimensiuni impresionante.

Din cauza debitului foarte mare de apă, pe mijlocul cursului se formau valuri în care se găseau rădăcini, produse reciclabile și resturi din exploațiile forestiere. În zona podului dintre Baia și Bogata, lung de 330 de metri, apa acoperea aproape în totalitate pilonii de susținere.

„Moldova s-a făcut cât Dunărea! Așa ceva n-am văzut niciodată!”, ne-au spus localnicii adunați la podul dintre cele două sate. „Uitați-vă cât de mare este acum, parcă este la apocalipsă. Apă cât vezi cu ochii!”

Inundații puternice au mai fost și în anii 1991 și 2008, dar ca acum nu a fost niciodată, mai spun sătenii.

Apa Moldovei s-a întins spre ambele părți ale podului, până la marginea dealului împădurit aflat la intrare în Bogata și la terenurile mărginașe ale unor localnici din Baia.

Peste 20 de gospodării inundate

Prima evaluare făcută de Primărie arată că peste 20 de gospodării din comuna Baia au fost afectate de inundații și ploi. În unele curți apa depășea o jumătate de metru.

Gârla Morii, un pârâu care traversează în lung satul Baia, s-a umflat în urma precipitațiilor și a inundat grădini, beciuri și grajduri.

Lucrătorii S.V.S.U. Baia au acționat permanent împreună cu personalul Primăriei pentru rezolvarea situațiilor din teren.

„Ne-am mobilizat cu toate efectivele. Lucrăm cu utilajele din dotare de la ora 4 dimineața și până seara. Am acționat oriunde am fost solicitați și acolo unde situația a impus. Pagubele sunt multe și urmează să facem o evaluare exactă a acestora.”, ne-a declarat primarul Maria Tomescu. „Oamenii din Primărie și voluntarii de la situații de urgență sunt în permanență pe teren. La nivel de administrație locală am instituit programul de permanență pe durata codurilor galben și portocaliu de ploi. Intervenim oriunde suntem solicitați. Populația ne poate apela oricând.”

Străzi care au devenit pârâuri și lacuri

Acolo unde apa Moldovei nu a pătruns, ploile au produs stricăciuni și au închis circulația.

Unele străzi, precum Cărămidăriei, s-au transformat în râuri, iar alte, ca General Mleștină sau Cocorilor, în acumulări de ape. Cele mai afectate sunt străzile cele dinspre râul Moldova, unde precipitațiile au fost, se pare, mai abundente.

Cantitățile mari de apă au făcut ca opt drumuri din satul Baia să devină impracticabile pentru mașini, localnicii putând ieși din gospodării doar pe jos.

Pe alocuri au fost improvizate podețe pentru a putea trece drumul plin de apă.

Persoane și animale evacuate

Situația cea mai gravă s-a înregistrat la capătul satului Baia spre stația de pompare. Lucrătorii Primăriei Baia au evacuat două familii și animalele din gospodărie.

Apele au ajuns până la festrele casei, la anexele gospodărești, gradjduri și au „înghițit” un automobil.

Hectare întregi de culturi de grâu, porumb și cartofi bălteau efectiv în apele revărsate ale Moldovei, recolta din acest an fiind compromisă.

În aceeași zonă, apele au pătruns în alte câteva gospodării, până aproape de intrarea în casă. Strada care duce spre stația de pompare a fost ruptă de apa Moldovei, stația fiind și acum sub ape.

Trei utilaje ale Primăriei Baia au creat breșe în zona respectivă pentru scurgerea acumulărilor masive aduse de viitură în această parte a satului.

Alunecare de teren la Bogata

Precipațiile abundente au creat probleme și în satul Bogata.

Trei străzi sunt afectate de ploi.

Pe una dintre acestea terenul s-a afundat și s-a deplasat spre albia pârâului. Drumul este impracticabil, iar autoritățile locale urmează să intervină pentru repararea acestuia și pe celelalte sectoare cu probleme.

Localnicii și autoritățile locale spun la unison că acestea sunt cele mai mari inundații înregistrate la Baia în ultimii 30 de ani.

ȘTIRI