Complexul Comercial „Nada Florilor” primește accente moderne. Cum arată magazinul în noul proiectExclusiv

Complexul Comercial „Nada Florilor” primește accente moderne. Cum arată magazinul în noul proiect

       Accesări: 8277

Schimbări după trei decenii și jumătate. Cea mai mare clădire cu destinație comercială din Fălticeni, construită de stat, va trece printr-o serie de transformări. La 36 de ani de la inaugurare, Complexul Comercial „Nada Florilor” va fi reconfigurat.

Modificările erau programate încă din 2017, însă tranzacționarea clădirii către noii proprietari a pus pauză acestui plan.

Proiectul, ale cărui costuri s-au ridicat la 20.000 de euro, a fost aprobat cu puțin timp înainte ca soții Mariana și Ioan Păiuș să cumpere complexul comercial de la antreprenorul Dan Ostahie.

Tranzacția a fost parafată în vara anului 2017 pentru suma de 3,55 milioane de euro.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Investiții de 300.000 de euro

Planul estetic, ce respectă proiectul realizat la data când Altex era proprietatea antreprenorului Dan Ostahie, prevede, printre altele, modificarea parterului clădirii.

Reconfigurarea acestuia necesită investiții de 300.000 de euro din partea actualilor proprietari. Suprafața parterului, unde se află Carrefour Market, va fi extinsă cu 500 de metri pătrați.

Lucrările pentru modernizarea și extinderea parterului Complexului „Nada Florilor” au început luna trecută și se vor încheia peste doi ani, în septembrie 2021.

Extinderea se face pe trei laturi ale clădirii.

Fațada parterului va fi așezată pe o structură metalică ce va fi „îmbrăcată” cu sticlă.

La vreme respectivă, în anul 2017, investițiile totale erau estimată la aproximativ 1,5 milioane de euro. Lucrările prevedeau mai multe modificări ale clădirii, la exterior, dar și la interior.

Acestea urmau sa înceapă pe 20 septembrie 2017, cu termen de finalizare 30 mai 2018.

Cum arată Complexul în proiectul de modernizare

Din proiectul care prevede modernizarea clădirii, deocamdată, proprietarii complexului s-au oprit asupra zonei parterului.

Dacă Mariana și Ioan Păiuș vor decide să continue investițiile și pentru restul conceptului estetic, atunci Complexul Comercial va arăta exact ca în imaginile de mai jos.

Modificările sunt importante și de efect.

Aspectul exterior este înfrumusețat prin reabilitarea fațadelor complexului și prin aplicarea unor riflaje (lamele cu dispunere orizontală) regăsite și pe sediul Judecătoriei Fălticeni.

Modernizarea mai presupune schimbarea tâmplăriei, vopsirea fațadelor, revizuirea elementelor estetice din zona geamurilor ultimului etaj, dar și placări cu panouri compozit din aluminiu (Alucobond).

Proiectul mizează pe un contrast alb-maro și un spațiu vitrat foarte generos la zona parterului.

Noul concept estetic propune uși de acces la mijlocul parterului.

Proiectanții au mutat accesul în complex în dreptul scărilor rulante, cu scopul de a asigura un acces mai facil clienților către etajele superioare. Ideea, se pare, nu a fost acceptată de noii proprietari.

În investiția inițială, estimată la 1,5 milioane de euro, mai erau prevăzute suplimentarea cu trei scări rulante pentru ambele sensuri urcare-coborâre, înlocuirea lifturilor de persoane și marfă, refacerea instalațiilor electrice.

Sistemele de climatizare, instalațiile sanitare și, cel mai important, sistemele de detecție și cele stingere la incendiu, urmau să fie complet înlocuite.

Rămâne de văzut care dintre aceste idei din proiect vor fi agreate de Mariana și Ioan Păiuș.

Aproape 40 de ani de comerț

Complexul a purtat până după Revoluție titulatura Magazinul Universal „Nada Florilor”. Existența acestuia se apropie de patru decenii.

Lucrările la clădire au început în anul 1981 și s-au încheiat doi ani mai târziu. Nada Florilor era, la data inaugurării, cel mai mare și modern din orașul Fălticeni și completa nevoia practicării unui comerț la standarde mai noi, la care se aliniau și alte magazine precum Romarta și Casa Cărții.

Magazinul Universal a fost construit într-o perioadă de profunde transformări urbanistice.

Două trusturi au ridicat clădirea pe terenul unor case care au fost demolate. TCIND (Trustul de Construcții Industriale) Gheorghe Gheorghiu Dej (azi orașul Onești), Grupul 2 Săvinești, s-a ocupat cu partea de fundație, structură și exterioarele clădirii, iar celor de la Șantierul 4 Fălticeni le-a revenit toată partea interioară.

Magazinul Universal „Nada Florilor” era patronat de ICS (Întreprinderea Comercială de Stat) Mixt. La vreme respectivă Mihai Vodă era directorul firmei de stat, iar Gheorghe Rangu deținea funcția de director al magazinului.

Clădirea cu parter și trei etaje, ridicată în vremea primarului Costică Arteni, cel care ceruse construirea Ceasului Global, după modelul de la Berlin, devenea un reper al orașului.

În același magazin, mai târziu, au fost instalate comenzile electrice pentru ceasul din centru.

Magazinul universal a fost deschis în decembrie 1983, înainte de sărbătorile Crăciunului.

Clădirea avea două lifturi pentru marfă și unul pentru persoane. Fiecare nivel al clădirii era organizat pe raioane.

La parter erau produsele electrocasnice, parfumerie, mercerie, împărțit de raioane. La primul etaj se regăseau confecții femei, papetărie, încălțăminte și îmbrăcăminte copii, iar la al doilea etaj se regăseau aceleași mărfuri, dar pentru bărbați.

La etajul al treilea al Magazinului Universal se comercializau articole de menaj, covoare, țesături, decorațiuni, perdele și electronice. Aici mai erau două raioane pentru segmentul foto și unul pentru muzică (discuri de vinil, instrumente muzicale și casete).

Fațada laterală stânga
Fațada laterală dreapta
Fațada principală
Fațada posterioară

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI