Compartimentul Primiri Urgențe este operațional: Investiția se ridică la 50.000 de leiActualitate

Compartimentul Primiri Urgențe este operațional: Investiția se ridică la 50.000 de lei

       Accesări: 62

Este finalizat și operațional. Compartimentul Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Fălticeni și-a început recent activitatea după ce în noiembrie 2014 primise avizul de la DSP Suceava și, ulterior, avizul de funcționare semnat de Ministerul Sănătății. Lucrările de amenajare au durat patru luni, timp în care unitatea medicală și-a procurat o parte din aparatura necesară.

CPU ajută la trierea urgențelor și la diminuarea timpilor de așteptare pentru pacienți. Noul compartiment este organizat pe spațiul fostului Triaj, complet reamenajat, lângă actuala clădire fiind atașat un container metalic.

”Compartimentul Primiri Urgențe este finalizat. Suntem bucuroși că în sfârșit am realizat un lucru așteptat de noi și în același timp necesar”, ne-a declarat doctorul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni. ”Unitatea noastră medicală are o zonă arondată mare și ca atare adresabilitatea este crescută. Acest compartiment ne ajută să scurtăm timpul de așteptare al pacientului, să triem urgențele de gradul 0, 1 și 2.”

Managerul Morariu mai spune că necesitatea unui CPU rezidă și în faptul că urgențele mari vor fi triate mai ușor de consultațiile simple. Pe de altă parte, înființarea acestuia ajută la realizarea unei finanțări mai bune la contractul încheiat cu CAS Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Compartimentul Primiri Urgențe include în structura sa Salonul de Observație, Salonul de Evaluare și Tratament, respectiv Camera de Resuscitare.

Cazurile grave sunt aduse la Camera de Resuscitare pentru a fi stabilizate, aceasta fiind dotată cu aparatură specifică. La Salonul de Observație sunt introduși pacienții cărora li se administrează o anumită medicație și se țin sub observație, în timp ce la Salonul de Evaluare și Tratament ajung persoanele care au nevoie de tratament imediat.

Potrivit prevederilor în vigoare, CPU trebuie să respecte toate circuitele impuse de Direcția de Sănătate Publică, condițiile de spațiu, numărul de paturi și să fie echipat cu aparatura specifică medicinei de urgență.

”Există un normativ impus de Ministerul Sănătății și o listă cu dotări obligatorii pentru CPU”, spune managerul Morariu. ”Noi am cumpărat tot ceea ce aveam nevoie. Pe parte de tehnică medicală, multe din dotări erau disponibile înainte de înființarea compartimentului, iar cele are nu le aveam au fost achiziționate”.

Investiția s-a făcut cu bani de la bugetul local și ating 50.000 de lei. Costul containerului metalic se ridică la 38.000 de lei, iar amenajările, modernizările și achiziția de tehnică medicală însumează 12.000 lei.

Deschiderea CPU coincide cu o serie de modernizări necesare făcute la Spitalul Municipal Fălticeni. Sala de așteptare are mai multe scaune, un birou de informații, tablou pentru gărzi, iar pe scări și holul de la intrare s-a aplicat tarchet, un linoleum foarte rezistent la utilizare.

Compartimentul Primiri Urgențe are deocamdată un singur medic urgentist, doctorul Cristian Radu, care coordonează și activitatea Ambulanței Fălticeni.

[ot-gallery url=”http://www.cronicadefalticeni.ro/poze/compartimentul-primiri-urgente-devine-functional/”]

ȘTIRI