Colegiul „Nicu Gane” este câștigătorul unui concurs de proiecte lansat de Biroul Parlamentului EuropeanEducație

Colegiul „Nicu Gane” este câștigătorul unui concurs de proiecte lansat de Biroul Parlamentului European

       Accesări: 1476

Un nou succes marca „Nicu Gane”. Elevii colegiului fălticenean se află pe lista câștigătorilor unui concursul național care le va permite participarea în 2018 la un eveniment tematic organizat la Strasbourg. Competiția, organizată Biroul de Informare al Parlamentului European din România și Ministerul Educației Naționale, presupune dezvoltarea unui proiect care evocă patrimoniul cultural.

Ținând cont de valoroasa moștenire lăsată de personalitățile din Fălticeni, un grup de 24 de elevi coordonați de profesorii Viorica și Codrin Bența au decis să răspundă provocării lansate de organismul cu puteri legislative al Uniunii Europene.

Echipa Colegiului Național „Nicu Gane” s-a înscris la Concursul Național Euroscola cu proiectul intitulat Muzeul de Artă „Ion Irimescu” – un veritabil obiect al patrimoniului european.

Condițiile de concurs au impus participanților să identifice un obiectiv sau element de patrimoniu din localitatea sau din județul în care locuiesc și să facă o prezentare de maxim două pagini a acestuia cu evidențierea valorii sale de patrimoniu în context național și european, apoi să conceapă și să implementeze un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a obiectului de patrimoniu respectiv și cu privire la măsurile care trebuie întreprinse pentru protejarea, conservarea și promovarea acestuia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Proiectul echipei liceului din Fălticeni a fost promovat mediatic printr-un nou portal dedicat muzeului care deține cea mai mare colecție de autor din România. Mai multe lucrări sculpturale inedite ale artistului și îndeosebi biblioteca sa, despre care se cunosc puține lucruri de către comunitatea locală, au fost popularizate prin intermediul acestui instrument virtual.

Elevii și profesorii coordonatori au acordat o atenție deosebită valorificării imaginilor fotografice și amintirilor personalităților contemporane despre Ion Irimescu.

După evaluarea proiectelor, reprezentanții Colegiul Național „Nicu Gane” s-au clasat printre primii 10 în cadrul competiției, reușind să obțină 25,80 puncte din 30 posibile.

În cadrul concursului național au participat la ediția din acest an 100 de licee, din care 14 au fost declarate câștigătoare.

Echipajele acestora vor primi o invitație oficială de participare la Zilele Euroscola de la Strasbourg, elevii din Fălticeni urmând să fie prezenți în Franța, în perioada 22-29 februarie 2018.

Profesorii Viorica și Codrin Bența au ținut să le mulțumească tuturor partenerilor de proiect, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, Clubul Copiilor din Fălticeni, Asociația Euroșansa for life și Asociația Aripi în Europa și le-au adresat felicitări membrii echipei care s-au distins prin dăruire, implicare și creativitate obținând acest rezultat remarcabil pentru școala lor.

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările.

Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate elevii discută în comisii și formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba maternă.

Fiecare dintre ei va primi la final un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European.

ȘTIRI