Orizonturi noi se deschid pentru tânăra generație. Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni continuă să pună la dispoziție oportunități atractive pentru elevii săi, menite să dezvolte universul de cunoștințe, personalitatea și interacțiunea umană. Unitatea de învățământ din Fălticeni își respectă statutul de Școală Europeană prin multiplele conexiuni educaționale externe care facilitează experiențe inedite și valoroase.
Începând din această lună, Colegiul „Vasile Lovinescu” este partener într-un nou proiect Erasmus+, ce reunește opt țări, Croația (țara coordonatoare), România, Lituania, Polonia, Germania, Turcia, Portugalia și Italia.
Punctul comun este un proiect prin care tinerii vor descoperi comorile naturii și vor aprofunda diverse teme care îi vor conecta cu lumea înconjurătoare.
În altă ordine de idei, obiectivul principal va fi studierea florei și faunei locale, cunoașterea și protejarea speciilor în pericol de dispariție, cercetarea lanțurilor trofice și mecanismelor specifice de adaptare din lumea vegetală și animală, alcătuirea de colecții didactice de exemplare din flora/fauna locală, apropierea tinerilor de natură, crearea de instrumente de lucru pentru activități didactice și extracurriculare pentru valorificarea tezaurului natural.
Noul proiect se intitulează „Fantastic beasts in our neighborhood-exploring the flora and fauna of the homeland (2F for the planet)” și se va întinde pe un orizont de timp de 33 de luni.
Școala coordonatoare, una dintre prestigioasele instituții de învățământ privat din Croația, deține o pădure, unde, în anotimpul cald, se desfășoară activități didactice și de cercetare în aer liber.
Celelalte instituții partenere, venind din zone cu importante rezervații naturale, elemente rare de floră și faună, au de asemenea, experiențe bogate de învățare care merită studiate, adaptate și împărtășite la scară europeană.
Proiectul amintit constă în patru pachete, ce vor constitui teme de lucru ale elevilor, aflați sun îndrumarea profesorilor.
Pachetul 2 reprezintă colectarea probelor, iar pachetul 3 este taxonomia, de care Colegiul „Vasile Lovinescu” este responsabil, alături de partenerul din Portugalia, în timp ce Pachetul 4 presupune crearea de colecții școlare.
Pachetul 5 este axat pe lucrări de cercetare și compararea ecosistemelor, în timp ce Pachetul de lucru 1, gestiunea proiectului, conturează un demers didactic inovator, ce cuprinde activități fizice, întâlniri ale elevilor, însoțiți de profesori, în fiecare țară, dar și activități desfășurate pe internet, de coordonare a demersurilor și prezentare a rezultatelor cercetărilor efectuate în zonele de proveniență.
Profesorii Colegiului „Vasile Lovinescu” sunt încântați de noul proiect, unul prin care vor pune în valoare zestrea naturală existentă în județul Suceava, în zona Fălticeni, care au constituit puncte de cercetare pentru oamenii de știință.
Noul proiect invită la explorare, iar cadrele didactice spun că va trezi, interesul tinerilor români și străini.
Pentru vizite externe vor fi implicați 30 de elevi ai Colegiului „Vasile Lovinescu”, iar alți 30 vor participa la activități de cercetare în natură. Aceștia vor fi selectați, într-o primă fază, din rândul celor care au absolvit în prezent clasele a IX-a și a X-a, urmând ca, pentru anii următori să fie cooptați și elevi care vor veni în anul școlar următor.
Una dintre condițiile esențiale pentru participarea la activități este cunoașterea limbii engleze, însă la fel de importante sunt dragostea pentru natură, spiritul de aventură, implicarea și dorință de a interacționa cu elevii din alte țări.

