Colegiul ”Vasile Lovinescu” a obținut premiul I la Concursul ”Student pentru o zi”Educație

Colegiul ”Vasile Lovinescu” a obținut premiul I la Concursul ”Student pentru o zi”

       Accesări: 716

Ediția a IX-a a concursului tematic pe echipe Student pentru o zi, organizat în ziua de 14 mai 2016 la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost de bun augur pentru Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni.

La concurs, pentru domeniul Științe socio-umane, a participat o echipă formată din trei eleve: Onofrei Maria Mădălina, Leonte Maria și Osoianu Claudia Elena, din clasa a XI-a, coordonate de către doamnele profesor: Ariton Gabriela, Acatrinei Mihaela și Tuchiac Maricela. Echipa ce a reprezentat unitatea școlară la concurs a pregătit un proiect cu titlul: Felii de viață- între realitate și ficțiune, având ca punct de plecare trei lucrări de factură diferită care vorbesc cititorului despre viață pur și simplu: romanul Prințesă și cerșetoare, de Delphine de Vigan, Jurnalul Oanei Pellea și lucrarea Copii străluciti, elevi fascinanți, de Augusto Cury.

Proiectul a pus accent pe diverse etape din viața omului, în special pe adolescență- văzută ca o vârstă dilematică, o vârstă ce poate crea oportunități în devenirea ființei umane dar, pe de altă parte, dacă nu este trăită frumos, poate crea probleme serioase și ”cu bătaie lungă” .

O primă etapă a concursului a constat în realizarea unui rezumat al proiectului, cu obiectivele demersului interpretativ, după care, a urmat o a doua etapă, a prezentării publice a proiectului, etapă ce s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai 2016, în Corpul E al Universității ”Ștefan cel Mare ” din Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Materialele prezentate, precum și modul în care echipa și-a structurat esența proiectului, au fost apreciate de către membrii juriului care au notat cu 10 întreaga activitate, clasând, astfel, pe locul I Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni.

Concursul Student pentru o zi e o oportunitate de afirmare pentru elevii de liceu, un mod de a-i face conștienți de ceea ce presupune ”viața de  student”: de la pregătirea pentru o sesiune,  la susținerea unui proiect, la a răspunde cerințelor unui profesor și a vorbi liber, până la a trăi într-un campus universitar.

A fost o experiență frumoasă pentru elevele școlii care și-au manifestat dorința de a participa și anul viitor la Concursul individual Student pentru o zi, specific elevilor de clasa a XII-a. Lucrul în echipă pentru realizarea prezentării proiectului și aprecierea din partea juriului au adus plus valoare în rândul participantelor la concurs care sunt motivate să participe la diverse activități și competiții școlare și extracurriculare.

Cartea Copii străluciți, elevi fascinanți, a lui Augusto Cury, se încheie cu câteva reflecții care pun în valoare rolul școlii în viața elevilor, acela de a-i învăța în primul rând să lupte pentru visele lor și să fie pregătiți pentru viață:

Fie ca voi, dragi elevi, să fiți mari visători!

Iar dacă visați, să nu vă temeți  să mergeți pe calea aleasă!

Și dacă mergeți, să nu vă temeți că vă împiedicați!

Și dacă vă împiedicați, nu vă temeți să plângeți!

Ridicați-vă, căci nu există drum fără accidente.

Dați-vă întotdeauna o nouă șansă vouă înșivă.

Căci libertatea e reală numai dacă am dat greș,

Avem dreptul s-o luăm de la capăt…”

Echipa de proiect

ȘTIRI