Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” este partener într-un nou proiect european finanțat prin Programul Erasmus +Educație

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” este partener într-un nou proiect european finanțat prin Programul Erasmus +

       Accesări: 688

Anul școlar începe cu planuri ambițioase pentru un liceu din Fălticeni. Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” este din nou parte integrantă într-un proiect cu finanțare europeană, parteneriat strategic ce va demara în luna septembrie. Proiectul face parte din programul Erasmus +, al Comisiei Europene, acțiunea cheie KA2.

Intitulat EDGE (Equality, Diversity, Gender, Education) acesta reunește 5 licee din 5 țări diferite. Sunt implicate instituții de învățământ din Cehia (coordonator al proiectului), România, Polonia, Slovacia și Spania.

Principalul obiectiv al acestui proiect este de a examina, studia, compara și înțelege problemele (in)egalității între sexe, rasă, etnie, profesie prin analiza istorică, în comparație cu situația actuală din țările partenere.

Experiențele din cadrul EDGE urmăresc eliminarea prejudiciilor și, în același timp, construirea de noi relații între tinerii europeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Profesoara Magda Grigoraș, coordonator al proiectului, susține că prin etapele proiectului se va dezvolta conștiința istorică și culturală, punând accent pe tradiții, discriminare, valorizând totodată moștenirea culturală și istorică.

Activitățile sunt planificate în perioade de câte 3 luni. Elevii, susținuți de către profesorii din echipele de proiect, vor studia mai multe teme care vor conduce la realizarea obiectivelor proiectului.

Un prim pas pentru elevii din grupul țintă va fi schimbul de informații despre orașele, regiunile, țările, obiceiurile, tradițiile, cultura, istoria, sărbătorile naționale din fiecare țară parteneră. Această etapă va fi una crucială pentru dezvoltarea ulterioară a parteneriatului pentru a construi o relație puternică în care participanții se pot baza unul pe celălalt.

Participanții se vor concentra pe diferențele și asemănările istorice și culturale dintre țările partenere, cu accent pe studiul de gen, egalitate, accesul echitabil în ocuparea forței de muncă și economie.

Altă temă interesantă din proiectul european EDGE face referire la oamenii din trecut, la rolurile fiecărui membru al familiei, precum și poziția femeilor în societate.

Membrii echipelor de proiect se vor concentra și de subiecte cât se poate de actuale privind (ne)ocupării forței de muncă și a capacității de angajare, discriminarea pe piața muncii, alegerea viitoarei cariere, importanța învățării pe tot parcursul vieții, cunoașterea limbilor și a tehnologiei informației.

Profesoara Magda Grigoraș, afirmă că fiecare întâlnire de lucru va include ateliere pentru a evalua progresul activităților și pentru a discuta și a împărtăși idei noi.

Liceele din cele cinci țări europene au misiunea de a elabora planuri de acțiune privind dezvoltarea unui subiect specific.

Proiectul EDGE reunește profesori, elevi, părinți, precum și autorități publice, muzee și organizații nonguvernamentale.

Reperele polivalente ale proiectului strânge laolaltă diferite discipline. Din acest motiv activitățile pentru cei doi ani de parteneriat strategic vor fi variate și cuprinzătoare în domenii precum limbi străine, TIC, artă, geografie, religie și etică.

ȘTIRI