Colegiul „Nicu Gane” bifează al zecelea proiect europeanEducație

Colegiul „Nicu Gane” bifează al zecelea proiect european

       Accesări: 681

Sistemul de învățământ local fructifică beneficiile formărilor desfășurate peste hotare. Colegiul Național „Nicu Gane” este ancorat în experiențele educaționale europene printr-o serie de proiecte derulate în cadrul programului Erasmus+. Acestea favorizează întâlnirile dintre profesorii și elevii români cu parteneri de top din țări precum Germania, Marea Britanie, Danemarca și Franța.

Anul școlar 2019-2020 reprezintă un reper pentru colegiul fălticenean care bifează al zecelea proiect european Erasmus+.

În aceeași perioadă se derulează șapte proiecte pe același palier educațional, care aduc plus valoare fiecărui participant. Cinci dintre aceste proiecte de parteneriat strategic (KA229) au primit finanțare în acțiunea 2018, iar anul acesta se vor desfășura alte două proiecte, pentru care s-au primit fonduri europene.

Primul proiect cu finanțare asigurată se intitulează „Dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitive mobile”. Acesta are ca grup țintă elevii de la specializarea Matematică – Informatică și se va derula în iunie 2020 și iunie 2021, pentru 32 de liceeni, de clasa a X-a.

Compania nemțească WBS Training AG din Dresden va organiza și oferi serviciile de pregătire profesională pentru elevii colegiului fălticenean, care colaborează cu partenerul german din anul 2015.

Grantul aprobat pentru acest program de formare este de peste 76.000 euro.

Până acum, peste 40 de elevi ai Colegiului Național „Nicu Gane” au beneficiat de serviciile instituției amintite.

Profesorul Ioan Caulea, responsabilul comisiei de proiecte și programe comunitare, amintește că rezultatele pe plan personal și profesional ale elevilor implicați în proiectul european se regăsesc în alegerile privind cariera, în transformările în percepția acestora în ceea ce privește identitatea europeană și în aprecierea acestora într-un grad mai ridicat a culturii, civilizației și valorilor europene.

Acest succes la nivel de finanțare prin granturi europene este completat de un alt proiect Erasmus+, de data aceasta unul de parteneriat strategic, intitulat „Game-VET-using GAmification in TEaching at VET schools”, coordonat de un alt partener german, AFBB (Akademie für berufliche Bildung GmbH) din Dresden.

Profesorul Caulea, afirmă că acest proiect se datorează bunei colaborări cu WBS Training din Dresden care i-a recomandat ca parteneri Academiei de formare continuă (AFBB).

Realizarea aplicațiilor pentru aceste proiecte reprezintă rodul unei munci de echipă, din care au făcut parte profesorul de informatică Florin Ilincăi, și directorul școlii, profesoara Cristina Nechifor.

Proiectul de tip KA2 este destinat profesorilor, iar scopul este de a spori experiența de învățare a predării prin îmbogățirea predării de scenarii în școli utilizând conceptul de joc (gamification).

Prin creșterea experienței de învățare, emoțiile pozitive vor fi antrenate și folosite în procesul de învățare, deoarece învățarea trebuie să fie relaxantă. În acest scop, vor fi furnizate diverse materiale de instruire despre crearea unor situații de predare asemănătoare jocului, pe o platformă electronică, iar materialele vor fi evaluate formativ și sumativ de către o instituție cu o expertiză remarcabilă în acest domeniu.

Ceilalți parteneri în acest nou proiect european, care se va derula în perioada 2019-2021, sunt Manzalab Group (Franța), Universitatea din Coventry (Marea Britanie) și VUCSTOR (Danemarca). În cadrul acestui program de formare, anul viitor, trei profesori de la „Nicu Gane” vor participa la mobilități de formare organizate în cadrul proiectului.

Cea mai proaspătă formare europeană s-a derulat între 7 și 12 octombrie, în care colegiul falticenean a participat în mobilități din cadrul programului Erasmus+.

20 de profesori și elevi au luat parte la prima întâlnire de proiect în Germania, Spania și Turcia.

Colegiul Național „Nicu Gane” deține din iunie 2019 titlul de „Școală Europeană”, statut ce completează seria premiilor de prestigiu obținute până în prezent.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI