Câțiva tineri au înființat la Colegiul Național „Nicu Gane” un grup de muzică psaltică și cântece patrioticeLocal

Câțiva tineri au înființat la Colegiul Național „Nicu Gane” un grup de muzică psaltică și cântece patriotice

       Accesări: 2196

Spiritualitatea ocupă un loc aparte în existența unui liceu cu tradiție din municipiu. După amenajarea capelei Sfântul Nicolae și Centrului Cultural Catehetic, de câteva luni la Colegiul Național „Nicu Gane” își desfășoară activitatea un cor bărbătesc de muzică religioasă ortodoxă. Botezat „Theophilos”, adică iubitorii de Dumnezeu, grupul psaltic este format din 14 tineri care se apropie de vârsta majoratului.

În vara acestui an, elevii au decis să pornească împreună la drum și să înceapă un program de repetiții.

Liderul și inițiatorul proiectului este Ioan Sofia, elev al colegiului din Fălticeni. El spune că scopul acestui grup psaltic este de a pune în valoare tinerele talente ale școlii, de a insufla cât mai multor elevi și tineri dragostea dar și aprecierea față de muzica bizantină.

Tinerii și-au propus să ducă mai departe renumele școlii și tradiția cântărilor psaltice, prezente doar în serviciul liturgic din bisericile ortodoxe. Ei își doresc, în același timp, să așeze muzica bizantină la loc de cinste în Fălticeni, spre a fi cunoscută tuturor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În repertoriul grupului „Theophilos” sunt incluse și cântecele patriotice care amintesc de faptele de vitejie ale domnitorilor sau de momentele glorioase din istoria României.

Pentru că aspectul financiar contează mai puțin pentru tinerii dornici de afirmare, cei 14 băieți urcă pe scenă doar la activitățile extrașcolare ale liceului sau cu ocazia unor evenimente culturale, pentru susținerea de concerte sau recitaluri.

Grupul „Theophilos” are deja câteva apariții publice, în toamna acestui an fiind invitat la un festival de cântece patriotice organizat la Râșca.

Următorul eveniment la care vor lua parte este concertul de muzică patriotică „Uniți sub Tricolor” care va avea loc pe 6 decembrie, la ora 14, în amfiteatrul colegiului. Intrarea este liberă.

concert-theophilos

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI