Colectarea deșeurilor se scumpește la FălticeniExclusiv

Colectarea deșeurilor se scumpește la Fălticeni

       Accesări: 1538

Pe localnici îi așteaptă o nouă scumpire. Fălticenenii vor plăti mai mult pentru serviciul de transport și colectare a deșeurilor reciclabile și menajere. Tariful urmează să crească de la 1 martie 2019.

Scumpirea va veni doar cu votul aleșilor locali.

Un proiect de hotărâre pe acest subiect urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Fălticeni, la sfârșitul acestei luni.

Prețul actual pentru populație este 8 lei lunar de persoană. Noul tarif, propus de operator, va fi cunoscut zilele viitoare.

Taxa pe deșeuri

Unul dintre factorii care determină scumpirea este o nouă taxă apărută la începutul lunii ianuarie.

Din 17 ianuarie 2019 a intrat în vigoare așa numita „valoare a contribuției pentru economia circulară”, ce figurează la articolul 1 din Legea 31/2019. În altă ordine de idei este vorba de o taxă pe deșeuri care se varsă în Fondul pentru mediu ce ține de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Noua taxă, instituită la nivel național. trebuie plătită de fiecare operator local de salubrizare și colectare de deșeuri din țară.

Taxa pe deșeuri este acum de 30 lei pe tonă, iar de anul viitor va fi de 80 de lei pe tonă.

Bani grei

Municipiul Fălticeni generează lunar 700 de tone de deșeuri. Asta înseamnă că operatorul Goscom urmează să plătească 21.000 de lei taxă de deșeu pe luna ianuarie.

Într-un an, valoarea acesteia se va ridica la 252.000 de lei.

Scumpirea anunțată urmează să acopere într-o anumită măsură costurile impuse de noua taxă.

Nu sortăm cât și cum trebuie

Un alt factor care determină creșterea tarifului pentru colectarea deșeurilor este gradul foarte scăzut al selectării colective.

Doar 5% din deșeurile produse de pe raza municipiului Fălticeni sunt sortate corect de locuitori. Mai precis, deșeurile reciclabile ajung sunt amestecate cu gunoaie menajer, pentru că populația nu se îngrijește să separe metalul de hârtia, plasticul și sticla de resturile menajere.

Mai mult decât atât, fălticenenii nu sortează cum trebuie deșeurile. De cele mai multe ori, gunoiul menajer vine amestecat cu cel reciclabil.

Gradul de colectare selectivă trebuie să ajungă anul acesta la 40%. Așa spune legea, iar anul viitor la urca la 50%, pentru ca în 2021 să ajungă la 80%.

În condițiile în care fălticenenii nu selectează mai deloc deșeurile pe care le produc, costurile se răsfrâng tot asupra populației și agenților economici, care, de acum, trebuie să sorteze corespunzător gunoiul.

Deșeurile urmează să fie transportate pe viitor la depozitul ecologic de la Moara, după ce acestea vor ajunge la o stație de transfer.

Hală de selectare pentru deșeuri reutilizabile

Pe fondul gradului scăzut de selectare, operatorul local Goscom vine cu o soluție de avarie. În următoarele săptămâni va amenaja o hală pentru sortarea deșeurilor reciclabile în care vor fi investiți aproximativ 150.000 de euro.

Aici vor fi aduse și vor fi selectate manual, pe categorii, deșeurile reutilizabile.

Acestea vor fi colectate de luni până vineri, de la gospodăriile din municipiul Fălticeni, de la cele 14 puncte de colectare din zona asociațiilor de proprietari și de la operatorii economici.

Strângerea deșeurilor reciclabile de la case se va face după programul actual. Fiecare gospodărie va primi câte patru saci, de 120 litri fiecare, în care vor depozita plasticul, hârtia, sticla și metalul.

Pentru buna gestionare, Goscom va amplasa noi containere în tot orașul, în spațiile de colectare destinate deșeurilor reutilizabile.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI