Colectarea deşeurilor rămâne deficitară în judeţ. Amenzi de peste 320.000 de lei în 2015Rural

Colectarea deşeurilor rămâne deficitară în judeţ. Amenzi de peste 320.000 de lei în 2015

       Accesări: 113

În cursul anului 2015, Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 323.000 de lei instituţiilor şi agenţilor economici care nu au respectat prevederile legale cu privire la gestionarea deşeurilor: 1 avertisment şi 4 amenzi în cuantum de 54.000 lei la operatorii de salubritate; 8 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 70.000 lei aplicate Autorităţilor Administraţiei Publice Locale; 10 avertismente şi 11 amenzi în cuantum de 199.000 lei la operatorii economici.

Situaţia a fost prezentată în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, organizată la sediul Prefecturii Suceava, pe problema gestionării deşeurilor în judeţ.

În cadrul şedinţei s-a insistat asupra modului de gestionare a deşeurilor municipale, reprezentate de totalitatea deşeurilor generate în mediul urban şi rural, din gospodăriile populaţiei, instituţii, unităţi comerciale şi economice (deşeuri menajere şi asimilabile), deşeurile colectate din spaţiile publice (străzi, parcuri, spaţii verzi, pieţe), precum şi deşeurile rezultate din construcţii/demolări, colectate de operatorii de salubritate.

La nivelul anului 2015, în judeţul Suceava acoperirea cu servicii de salubritate a localităţilor a ajuns la un nivel de 94-95% (faţă de 59% în 2008). În ciuda acestui trend ascendent, gradul de colectare a deşeurilor este insuficient, fiind necesară educarea populaţiei pentru rezolvarea acestei probleme.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Reamintim că, până la realizarea depozitului conform de la Moara, care să respecte reglementările naţionale şi europene din domeniul colectării deşeurilor, Primăria Fălticeni a amenajat pe propria cheltuială un spaţiu de stocare temporar pentru deşeuri în vecinătatea fostei gropi de gunoi a Fălticeniului, închisă în anul 2010, în mandatul primarului Vasile Tofan.  Fosta groapă de gunoi face obiectul unui proiect de închidere derulat de Consiliul Judeţean Suceava.

ȘTIRI