Codul penal a fost modificat prin Ordonanță de Urgență. A fost adoptat și proiectul privind grațierea. Proteste în capitală și în țarăNațional

Codul penal a fost modificat prin Ordonanță de Urgență. A fost adoptat și proiectul privind grațierea. Proteste în capitală și în țară

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

Proiectele privind graţierea şi executarea pedepselor vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

Ședința de Guvern a început la ora 19.45.

Anunțul privind adoptarea celor două documente controversate a fost făcut după ora 22.00 de Ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a declarat Iordache.

Mii de oameni au ocupat Piața Victoriei și au protestat în cursul nopții față de deciziile luate marți seară de Guvern cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale, la grațierea unor pedepse și la măsuri educative privative de libertate. Proteste au avut loc și în alte orașe din țară.

În cursul nopții OUG privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în Monitorul Oficial.

ȘTIRI