Clădirea fostului Consulat al Austriei revine în administrarea Consiliului Local FălticeniActualitate

Clădirea fostului Consulat al Austriei revine în administrarea Consiliului Local Fălticeni

       Accesări: 692

Gestionată de la nivel local. Clădirea fostului Consulat al Austriei, aflată pe strada Sucevei, va fi administrată din acest an de către deliberativul fălticenean. Decizia aparține consilierilor județeni suceveni care, prin vot, au decis să cedeze drepturile de utilizare a imobilului.

Transferul edificiului de la Consiliul Județean Suceava către Consiliul Local Fălticeni a fost aprobat cu majoritate de voturi.

Proiectul îl are ca inițiator pe fălticeneanul Alexandru Rădulescu (PSD), vicepreședintele CJ Suceava.

Un alt fălticenean, consilierul judeţean Dan Dascălu (PNL), a cerut amânarea adoptării proiectului până în momentul în care Primăria Fălticeni va prezenta un proiect concret cu ceea ce vrea să facă din această clădire spunând că: „Îl apreciez foarte mult pe primarul Cătălin Coman că vrea să facă proiecte pentru reabilitarea acestei clădiri, însă nu a ataşat nici un document din care să reiasă ce vrea să facă acolo. Bugetul municipiului Fălticeni a fost aprobat şi nu este prinsă nici o sumă pentru această clădire. Şi dincolo de iniţiativa lăudabilă, deocamdată vreau să vreau să fiu neliniştit, şi să mă abţin până când Primăria anunţă ce vrea să facă acolo”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Veche de peste 150 de ani, clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene. Aceasta prezintă un grad avansat de degradare, construcția având nevoie de consolidare și reparații capitale.

”Vrem să investim și să reparăm clădirea părăsită. Ne propunem să accesăm un proiect european prin care să o reabilităm, cu păstrarea tuturor detaliilor existente”, a declarat primarul Cătălin Coman pentru Cronica de Fălticeni. ”Intenția noastră este să avem pe viitor o clădire de interes public ce ar putea avea caracter social sau cultural. Le mulțumesc tuturor consilierilor județeni, de la toate partidele, că au trecut peste orgoliile politice și au votat un proiect bun.”

Edilul șef a menţionat că singura şansă pentru realizarea unor lucrări de restaurare sunt fondurile europene.

Anul acesta, municipalitatea fălticeneană alocă 500.000 de lei pentru studii şi proiecte. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea studiului în baza căruia să fie promovat spre finanţare un proiect cu fonduri UE.

Clădirea Consulatului Austriei este în proprietatea Consiliului Județean Suceava din anul 2004. Aceasta se află pe lista clădirilor cu importanţă arhitectonică, fiind unică în peisajul fălticenean.

Până la Revoluția din 1989 aici și-au desfășurat activitatea diferite instituții.

[ot-gallery url=”http://www.cronicadefalticeni.ro/poze/ruina-consulatului-austriac/”]

ȘTIRI