Clădirea fostei școli nr. 5 va deveni secție externă pentru Spitalul Municipal Fălticeni: Managerul vrea înființarea Secției GeriatrieLocal

Clădirea fostei școli nr. 5 va deveni secție externă pentru Spitalul Municipal Fălticeni: Managerul vrea înființarea Secției Geriatrie

       Accesări: 1573

Din sistemul educațional în sistemul de sănătate. Nu mai este o noutate faptul că imobilul în care a funcționat fosta Școală Generală Nr.5 va deveni, pentru o perioadă, ”noua” Maternitate. În următoarele luni, clădirea de pe strada Ion Creangă urmează să fie transformată și reamenajată la interior pentru a respecta rigorile medicale și deveni secție externă în structura Spitalului Municipal Fălticeni.

Investițiile vor suportate și de la bugetul local, din fondul de rezervă, sau din vânzarea unei parcele de teren, proprietate publică, aflată în vecinătatea actualei Maternități.

”Nu vrem să avem costuri ridicate. Din acest motiv, la exterior nu se va interveni”, a declarat primarul Cătălin Coman pentru Cronica de Fălticeni. ”Vom face doar amenajări interioare. Mai precis, recompartimentări și refaceri ale zidăriei acolo unde este nevoie, pentru a îndeplini condițiile sanitar impuse”.

Clădirea, în care în ultimii ani a funcționat Corpul D al Colegiului ”Vasile Lovinescu”, va avea destinație medicală și după ce Maternitatea va fi transferată în noul spital municipal.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prima din capul listei este Secția de Geriatrie, specialitate medicală ce se ocupă de problemele somatice, psihice, funcționale și sociale în îngrijirea acută, cronică, preventivă de recuperare și terminală pentru persoanele vârstnice.

Managerul spitalului din Fălticeni, medicul Vlad Morariu, susține că nu se face o investiție total inutilă, ci una care va rămâne definitiv unitate medicală. Clădirea fostei școli este funcțională și are toate utilitățile necesare, aceasta urmând să fie ajustată astfel încât să corespundă nevoilor unei secții medicale.

Imobilul a fost ales de autoritățile locale pentru că îndeplinea condițiile de spațiu și proprietate.

”Partea bună este că, în cadrul noului proiect, prin care Maternitatea va fi transferată temporar, din discuțiile și consultările pe care le-a avut Spitalul și Primăria, vom face o unitate sanitară ce va deservi și pe viitor”, ne-a declarat managerul Morariu. ”După terminarea noului spital vom putea să o transformăm într-o secție externă a unității noastre. Avem mai multe variante și propuneri, una dintre acestea fiind secție de Geriatrie”.

Proiectul de reamenajare a clădirii urmează să fie aprobat și avizat de DSP, după care administrația locală va înainta aleșilor locali o hotărâre privind schimbarea instituției care administrează clădirea de pe strada Ion Creangă ce aparține domeniului public municipal, care acum este gestionată de Colegiul ”Vasile Lovinescu”.

Spitalul Municipal Fălticeni are deja o secție externă la Vadu Moldovei, unde în viitorul apropiat se va amenaja un compartiment dedicat îngrijirilor paliative.

ȘTIRI