Cinematograful Doina devine proprietatea municipiului Fălticeni: Clădirea va intra pe un proiect de investițiiExclusiv

Cinematograful Doina devine proprietatea municipiului Fălticeni: Clădirea va intra pe un proiect de investiții

       Accesări: 447

Unul dintre cele mai frecventate locuri din oraș intră în patrimoniul local. Cinematograful „Doina” este acum proprietatea Consiliului Local Fălticeni, după ce aproape două decenii a fost închiriat de RADEF unor parteneri privați. Autoritățile locale au reușit după trei ani de procese să intre în posesia imobilului care se află într-o stare avansată de degradare.

În mod oficial din 19 octombrie, Cinematograful Doina intră în domeniul public al municipiului Fălticeni.

Cinematograful Doina revine acasă

Primarul Cătălin Coman are planuri îndrăznețe și nu-și ascunde dorința de a redeschide cinematograful.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Nu va fi deloc simplu și nici ușor având în vedere situația obiectivului în ansamblu. Lăsată pradă uitării și nepăsării, clădirea s-a deteriorat într-un ritm accentuat.

Edilul municipalității consideră că dobândirea Cinematografului Doina este o bătălie câștigată pentru comunitate și un moment frumos deoarece acest obiectiv aparține fălticenenilor.

„Am câștigat o bătălie importantă pentru comunitatea locală pentru că astăzi am reușit să reintrăm în posesia unei clădiri importante pentru Fălticeni. Este vorba de Cinematograful Doina care a fost înstrăinat de-a lungul timpului. Cinematograful Doina este al nostru, al fălticenenilor!”, a declarat primarul Coman în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Ideea este că după trei ani de procese reușim să reintrăm în posesia acestuia. Este un moment frumos. Mă bucur pentru acest lucru pentru că întotdeauna am considerat că cinematograful Doina aparține fălticenenilor și întotdeauna mi s-a părut nedrept ca el să nu fie în proprietatea fălticenenilor. Începând din 19 octombrie cinematograful reintră în domeniul public al municipiului Fălticeni. Suntem proprietari cu acte în regulă!”

Cătălin Coman mai spune că autoritatea locală s-a războit în instanță cu RADEF, iar câștigarea procesului este și meritul juriștilor din Primărie.

Însă aceasta este doar partea bună a lucrurilor. Partea neplăcută este aceea că cinematograful are nevoie de reparații urgente și consistente.

Speranțe pentru viitor se întrevăd, însă costurile reabilitării vor fi mari. Primarul Cătălin Coman ia în calcul și fonduri locale, dar și eventuale finanțări europene sau guvernamentale.

Clădire devastată și plină de gunoaie

Căzut pradă nepăsării, cinematograful „Doina” este un veritabil buncăr al gunoaielor. Holul de acces și sala au devenit depozite de sticle, ambalaje, materiale și tot felul de obiecte care sunt semne ale vechilor activități distractive.

La fel de „distractive” li s-au părut unora și faptul că pot vandaliza un bun public.

Ușile, instalațiile sanitare și unele componente electrice au dispărut complet. Hidranții și cablurile electrice au fost smulse cu totul din pereți.

Autorii au furat până și closetele.

„Ce-am găsit aici este dureros. Practic nimic ce era odată la cinematograful Doina nu corespunde cu realitatea de acolo.”, subliniază edilul municipiului Fălticeni. „Sălile sunt distruse integral. Și ușile din pereți și cablurile sunt smulse din pereți. Obiectele sanitare, podeaua, nu mai sunt sau sunt distruse aproape în întregime. Când am fost să preluăm această clădire împreună cu colegii din Primărie, totul era dezolant. ”

Aer sinistru și dezolant

Cinematograful are un aspect sinistru și dezolant în sala mare. Parchetul este smuls sau rupt în mai multe locuri, pereții sunt crăpați. În multe locuri domnește igrasia, iar mizeria și praful sunt la tot pasul.

Sala cinematografului arată după tot felul de intervenții și schimbări cu totul altfel.

Dacă scaunele și sistemul de antifonare au dispărut, scena și așezarea de tip amfiteatru, în partea de jos a sălii, au fost modificate.

Nici sala de proiecții nu a scăpat mai ușor. Aceleași gunoaie, aceeași mizerie și neorânduială.

Aparatura veche pentru proiecție, un bun de inventar, lipsește. Pe jos stau aruncate tablouri, haine, cărți cu instrucțiuni, scaune rupte, sticle sparte, componente ale sistemelor de proiecție lăsate de izbeliște. Cei care au trecut pe aici și-au făcut de cap.

Un timp și-au făcut veacul și oamenii străzii, dar și câini, asta pentru că într-o perioadă ușile din metal ale clădirii au rămas deschise.

Pentru a face ordine, angajații de la salubritate au scos timp de două zile câteva remorci de gunoaie.

Cinematograful nimănui

Nici exteriorul nu arată mai bine. Apa infiltrată prin acoperiș picură, încet și sigur, măcinând structura temeinic. În anumite zone, tencuiala este căzută complet.

Zidăria este acum la vedere. Cărămizile roșii sunt mărturia delăsării. Semnele degradării accentuate se văd peste tot.

Asemenea clădirilor părăsite, pereții cinematografului sunt plini cu desene viu colorate.

Efectele indiferenței se văd cu ochiul liber. Cinematograful „Doina” a fost în ultimii 15 de ani cinematograful nimănui.

Intenții bune pentru salvarea cinematografului Doina

Autoritățile locale dau asigurări că situația nu va rămâne așa.

Primarul Cătălin Coman intenționează să refacă cinematograful și să-l introducă în circuitul local. Când va fi posibilă redeschiderea acestuia este greu de anticipat. Cert este că vor fi necesare investiții serioase.

Fondurile europene sunt prima opțiune pentru reabilitarea clădirii.

„Intențiile Primăriei Fălticeni este de a-l transforma într-un cinematograf modern care să completeze zestrea locală și artistică.”, explică primarul Coman. „Modalitățile prin care vom face acest lucru, nu le știm deocamdată. Urmează să ne gândim și să găsim varianta cea mai bună. Sunt mai multe variante la care începem să lucrăm.

Una dintre soluțiile la îndemână ar fi și alocările de la bugetul local.

Cătălin Coman nu exclude nici ideea unui parteneriat public privat pentru modernizarea și refacerea obiectivului.

Municipalitatea lucrează deja la planul de bătaie care urmărește, în primă fază, identificarea sursei optime de finanțare.

„Fălticeniul merită să aibă un cinematograf, așa cum a avut odată.”, afirmă primarul Coman. „Consider că este necesar să-l avem. Pentru cei mici, pentru cei mari, pentru toată lumea care vrea să petreacă un timp plăcut aici, într-o sală modernă, de data aceasta.”

ȘTIRI