Cine este Vlad Morariu – Managerul interimar al spitaluluiSpecial

Cine este Vlad Morariu – Managerul interimar al spitalului

       Accesări: 1195

Un nume nou la conducerea Spitalului Municipal Fălticeni. Începând de vineri, șeful unității medicale este un doctor. Prin dispoziția primarului Cătălin Coman, de la 1 noiembrie 2013 funcția de manager revine medicului Vlad Morariu.

Aceasta îl înlocuieşte pe economistul Mircea Lupu, al cărui mandat a fost prelungit la 1 septembrie, cu o lună.

Departe de starea tensionată și posibilele polemici, Cronica de Fălticeni și-a propus să afle cine este și care sunt intențiile doctorului Vlad Morariu, omul în mâinile căruia i-a fost încredințată administrarea instituției cu o responsabilitate importantă, menită să deservească numai puțin de 150.000 de oameni.

L-am întrebat mai întâi pe primarul Cătălin Coman de ce alegerea sa a fost Vlad Morariu și cât timp își va păstra funcția.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cronica de Fălticeni: Cât durează mandatul managerului Morariu?

Primar Cătălin Coman: Domnul doctor Vlad Morariu este numit manager al spitalului municipal până la organizarea concursului pentru acest post, dar nu mai târziu de 1 aprilie 2014, conform procedurilor legale.

Cronica de Fălticeni: De ce v-ați oprit la doctorul Morariu?

Primar Cătălin Coman: Este un doctor apreciat în spital, și datorită faptului că la Fălticeni are loc o lucrare de investiții care presupune multă implicare din punct de vedere profesional, am considerat că cel mai bine este ca această unitate medicală să fie condusă pe perioada interimatului de un medic, în speță doctorul Morariu.

Cronica de Fălticeni: De ce neapărat doctorul Morariu și nu altcineva?

Primar Cătălin Coman: L-am ales datorită calităților sale. Este omul potrivit la locul potrivit. Vă repet, funcția actuală o deține pe perioada interimatului. Perioada poate fi mai lungă sau mai scurtă. Data la care va avea loc concursul nu o stabilesc eu, ci va fi stabilită de Consiliul Director al Spitalului.

Cronica de Fălticeni a avut primul interviu cu doctorul și managerul interimar Vlad Morariu, persoana mandatată de primarul Coman să conducă Spitalul Municipal Fălticeni până la data stabilirii concursului pentru postul de manager.

Vlad Morariu are 38 de ani, este născut la Suceava și profesează de câțiva ani buni la Spitalul Municipal Fălticeni. A terminat Facultatea de Medicină din Iași, în anul 1999, după care a urmat șase ani de rezidențiat la UMF Iași la Clinica de Ortopedie.

Acum opt ani în urmă s-a înscris și a obținut, după concurs, postul lăsat liber în urma pensionării doctorului Călina. Din 10 august 2006 și până în prezent este angajat al spitalului din Fălticeni.

Activează pe specialitatea ortopedie-traumatologie, iar de un an de zile a mai urcat o treaptă pe scara carierei primind titlul de medic primar. Vlad Morariu ne-a declarat că a fost membru al PNL, iar de trei luni de zile face parte din echipa organizației locale PSD.

Nu are un motiv anume pentru care a ales jumătatea roșie a alianței USL, dar spune că schimbarea a făcut-o pentru că așa a simțit atunci.

Cronica de Fălticeni: Ce v-ați propus pentru perioada de interimat?

Manager Vlad Morariu: În această perioadă, mai întâi, mi-am propus să înțeleg mai bine mersul lucrurilor. Tot ce a fost făcut bine să fie continuat și, dacă se poate, chiar îmbunătățit, iar dacă într-un anumit loc lucrurile nu merg așa cum trebuie le vom corecta. Vom încerca să facem secțiile spitalului să presteze servicii de cea mai bună calitate cetățenilor arondați spitalului nostru.

Cronica de Fălticeni: V-ați așteptat să ajungeți pe această funcție?

Manager Vlad Morariu: Sincer să vă spun a fost o surpriză plăcută pentru mine. Am mai avut discuții de principiu. Nu am crezut și nu am știut că se vor materializa.

Cronica de Fălticeni: În ce relații sunteți cu fostul manager Mircea Lupu?

Manager Vlad Morariu: Eu îi port în continuare gânduri frumoase în suflet, respect, cu toate că în ultimul timp…am avut niște disensiuni, probabil sunt firești în contextul actual sau poate a fost conflictul dintre generații, dintre tineri și mai vârstnici. Îi port respect. Cu mare drag ne putem întâlni aici, are ușa deschisă oricând. Dacă îl putem ajuta cu ceva, dacă are nevoie de ceva, o vom face cu mare drag.

Cronica de Fălticeni: Până acum ați mai deținut funcția de manager?

Manager Vlad Morariu: Nu, nu am mai avut funcția de manager. Am activat în cadrul Spitalului Municipal Fălticeni la secția de chirurgie în compartimentul ortopedie. Până anul trecut am fost doi medici. Colegul meu a plecat la Spitalul Județean Suceava și am rămas singur. Nu pot spune că am avut vreodată o funcție de conducere. Eram doi oameni într-o secție care colaboram. Atât.

Cronica de Fălticeni: Acum sunteți manager, iar compartimentul rămâne descoperit. Cine se va ocupa?

Manager Vlad Morariu: Mi-am pus problema așa cum ați enunțat-o și dumneavoastră. M-am gândit foarte foarte mult. Nu, nu rămâne descoperită.

Cronica de Fălticeni: Vă permite legea să ocupați două funcții odată, să profesați la secție în paralel cu îndeplinirea atribuțiilor de manager? Avem incompatibilitate?

Manager Vlad Morariu: M-am documentat, am studiat legea și în lege spune așa: ”În spitalele sub 400 de paturi managerul poate presta și servicii medicale în unitatea în care activează și prin urmare sunt compatibil. Așa spune legea din 1995 rectificată în 2007 și era foarte clar, dacă nu era această prevedere nu cred că acceptam numirea, pentru că în primul rând ești doctor și după aceia ești manager. Titlul nu ți-l ia nimeni, restul este trecător.

Cronica de Fălticeni: Când se va organiza viitorul concurs pentru desemnarea noului manager intenționați să participați?

Manager Vlad Morariu: Este o întrebare pe care mi-o adresați un pic cam devreme. Adică, am venit, mă acomodez, văd care sunt problemele, văd cum îmi pot coordona activitatea mai departe medic-manager, și…probabil că da (n.r – voi participa la concurs). Dar nu vă pot da un răspuns ferm 100%. Este prea devreme.

Cronica de Fălticeni: Ce ar trebui îmbunătățit în activitatea spitalicească?

Manager Vlad Morariu: Spitalul Municipal Fălticeni are un noroc și un ghinion în același timp: apropierea de Spitalul Județean Suceava unde acum doi ani s-au investit o sumă considerabilă pentru renovare într-o structură deja existentă și funcțională, iar banii respectivi au putut îmbunătăți spitalul și ca structură și ca dotare, iar pacienții tind în ultimul timp să migreze în direcția aia (SJS). Noi încercăm să prestăm servicii medicale cât mai apropiate de ei, nu prea reușim fiindcă mijloacele de investigație sunt mult mai avansate acolo și au linii de gardă pe toate specialitățile zi de zi. Și mă gândesc că noul spital de la Fălticeni, și am toată speranța să fie continuată investiția și să se finalizeze cât mai curând, va fi loc de concurență. Poți concura pe pacienți cu spitalul județean. Acum cei de la Suceava sunt în mare avantaj.

Cronica de Fălticeni: Să înțelegem că ținta dumneavoastră este să creșteți calitatea actului medical?

Manager Vlad Morariu: Sigur că da. Să creștem calitatea serviciilor ca adresabilitatea să avanseze către noi. Avem sub tutela spitalului 120.000 de oameni. E păcat să nu fie un spital care să le poată oferi servicii medicale de calitate.

Cronica de Fălticeni: Cum a fost prima zi de muncă?

Manager Vlad Morariu: Foarte multe informații odată, colegul meu doctorul Vâlceanu, directorul medical, și doamna contabilă-șef mi-au expus problemele și mersul lucrurilor, fiecare pe partea lui. Am la mine o mapă imensă care vreau să o studiez, să văd liniile economice și medicale cum merg în spital. În principiu a fost ok.

Cronica de Fălticeni: Intenționați să faceți schimbări în cadrul Spitalului Municipal Fălticeni?

Manager Vlad Morariu: Nu. Nu intenționez să fac schimbări. Adică nu vii să schimbi un lucru care merge bine. Toate lucrurile care merg bine și sunt eficiente în balanța cost/calitate a serviciului medical prestat nu trebuie schimbate, din contră, doar îmbunătățite.

Cronica de Fălticeni: Ce mesaj adresați colegilor dvs din postura de manager?

Manager Vlad Morariu: Vă stau la dispoziție 24 de ore din 24. Sunt alături de voi în orice problemă și vreau să continuăm tot ce este bun și acolo unde este necesar să îmbunătățim pe mai departe.

ȘTIRI