Cinci primari liberali din zona Fălticeni s-au întâlnit la Parlamentul European cu specialiștii în fonduri europeneActualitate

Cinci primari liberali din zona Fălticeni s-au întâlnit la Parlamentul European cu specialiștii în fonduri europene

       Accesări: 41

Banii europeni sunt esențiali pentru proiectele de dezvoltare în mediul rural și urban. Câțiva primari liberali din zona Fălticeni s-au deplasat săptămâna aceasta la Bruxelles, la invitația europarlamentarului Theodor Stolojan, tema centrală pe agenda întrunirii fiind accesarea fondurilor și înțelegerea mecanismelor politicilor economice. Vizita de lucru la Parlamentul European s-a desfășurat timp de trei zile, între 20 și 22 iunie.

Primarii comunelor Rădășeni, Bogdănești și Bunești, și cei ai orașelor Dolhasca și Liteni, au avut întâlniri dar și discuții punctuale în Parlamentul European, organismul legislativ al Uniunii Europene cu responsabilități bugetare și de control.

Cei cinci edili, Neculai Perju, Traian Rogojină, Ioan Dolcean, Decebal Isachi și Tomiță Onisii au fost prezenți alături de alți 20 de primari liberali din județul Suceava la întrunirile cu specialiștii români în fonduri europene.

Șefii administrațiilor locale și-au exprimat opiniile privind atragerea și absorbția banilor europeni.

Una dintre nemulțumirile primarilor s-a legat de faptul că multe fonduri nu pot fi accesate din cauza condiților de eligibilitate impuse tocmai de organismele din România.

„Am avut onoarea să particip în perioada 20 – 22 iunie 2017, la invitația domnului Theodor Stolojan, europarlamentar român în Parlamentul European de la Bruxelles, împreună cu un grup numeros de primari din județ și specialiști în administrația publică locală la o vizită de lucru. Acolo am avut întâlniri și discuții cu specialiști români din Parlamentul European, specialiști în fonduri europene. Aceste fonduri sunt vitale pentru comunitățile din România, știut fiind faptul că din bugetele noastre proprii cu greu putem susține dezvoltarea unei structuri tehnico-edilitare, dezvoltare care se lasă așteptată de atâția ani.”, a scris primarul orașului Dolhasca pe contul său de Facebook. „Ca o concluzie a acestor discuții, nemulțumirea cea mai mare este faptul că noi, primarii, nu reușim să accesăm aceste fonduri, de cele mai multe ori neputând îndeplini condițiile de eligibilitate. Aceste condiții sunt impuse de organismele din România, nicidecum condiții impuse de cei de la Bruxelles! Am senzația că noi, românii, nu ne dorim să accesăm aceste fonduri, tocmai datorită condițiilor impuse de către noi, împotriva noastră, dacă ținem cont de specificul localității noastre care cu greu poate îndeplini aceste condiții.”

Primarii liberali au avut întâlniri și cu românii din Bruxelles care s-au stabilit aici împreună cu familia sau alte rude și care și-au făcut un rost în capitala Belgiei.

Primarul orașului Dolhasca descrie întrevederea cu românii din diaspora drept o experiență unică, în urma căreia s-a convins că cei care au plecat din țară își doresc să revină pe meleagurile natale.

„A fost o experiență unică. Ceea ce m-a impresionat cel mai tare, din discuțiile avute, a fost faptul că, deși trăiesc în condiții foarte bune acolo și sunt foarte bine plătiți, ei își doresc în continuare foarte mult să se întoarcă acasă, sa trăiască alături de prietenii și de rudele lor.”, a scris Isachi Decebal pe Facebook.  „Ceea ce îi macină cel mai mult este dorul de casă, dorul de pământul românesc.”

Delegația primarilor liberali a fost condusă de Neculai Barbă, consilier în cabinetul președintelui Gheorghe Flutur.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI