Accesări: 94

centrala_verificareDin toamna acestui an fălticenenii care vor dori să-şi instaleze centrale termice pentru încălzirea locuinţelor, sau să le schimbe pe cele existente, vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC), pe data de 25 septembrie 2015 va intra în vigoare o directivă europeană care obligă vânzarea doar a centralelor termice cu condensare, sisteme care se vând acum cu preţuri începând de la 3.000 de lei.

Această directivă ar putea afecta în următorii ani mii de familii din Fălticeni, pentru că există obligaţia legală ca centralele termice să fie înlocuite o dată la 10 ani. Oficial, peste 7000 de locuinţe din Fălticeni (din circa 10.000 existente) folosesc pentru încălzire centrale termice.

După cum se ştie, fălticenenii au fost nevoiţi să găsească surse alternative de încălzire după ce sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în municipiul Fălticeni a fost desfiinţat, după sezonul de iarnă 2001-2002. De atunci au trecut 13 ani, perioadă în care nu au fost multe familii care şi-au permis să-şi schimbe centralele termice montate în apartamente cu mari eforturi financiare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dependenţa fălticenenilor de centralele termice se reflectă şi în valorile ridicate ale consumului de gaze naturale, atât la nivelul judeţului Suceava cât şi la nivelul Regiunii Nord Est.

În anul 2014, dintr-un volum de gaze naturale distribuit de aproape 9,3 milioane metri cubi (în Fălticeni),  consumatorii casnici s-au înregistrat cu un consum de 6,19 milioane metri cubi.

De asemnea, potrivit unui studiu din 2013, privind dezvoltarea urbană la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, pentru perioada 2004-2010, în privinţa consumului mediu de gaze naturale pentru uz casnic din mediul urban, Fălticeniul se situa pe locul al doilea, după Moineşti, cu un consum de 286,70 m.c./persoană.

Alex S.

foto – energy-center.ro

ȘTIRI