Centrul de Asistenţă Juridică pentru victimele segregării şcolare poate fi apelat şi din judeţul SuceavaActualitate

Centrul de Asistenţă Juridică pentru victimele segregării şcolare poate fi apelat şi din judeţul Suceava

       Accesări: 118

Prefectura Suceava a găzduit la sfâritul săptămânii trecute conferinţa de lansare a Centrului de Asistenţă Juridică pentru victimele segregării şcolare.

Acest centru este realizat în cadrul proiectului “Şcoală pentru toţi copiii”, derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului şi Centrul de Resurse pentru participare publică în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Serviciile gratuite oferite de Centrul de Asistenţă Juridică fac mai uşor accesul victimelor segregării (discriminării) la autorităţile abilitate să intervină în situaţii de segregare şcolară. Centrul de Asistenţă Juridică oferă suport în: medierea conflictelor, realizarea plângerilor către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, realizarea plângerilor către instanţa de judecată precum şi reprezentarea victimelor în instanţă.

La conferinţa de lansare organizată vineri, 15 ianuarie, a participat, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, preşedintele Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Cerasela Bănică, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Virgil Pohoaţă, consultantul pentru problematica romilor, Alina Stan, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Romi, biroul Nord – Est, Daniel Roman, inspectorul pentru problemele educaţionale ale romilor, Petru Crăciun, directori şi reprezentanţi ai şcolilor din judeţ cu număr semnificativ de elevi români de etnie romă, experţi pentru problemele romilor din cadrul primăriilor, mediatori şcolari şi mediatori sanitari.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Segregarea este o formă gravă de discriminare în cadrul sistemului educaţional, care constă în separarea fizică, intenţionată sau neintenţionată, a copiilor romi de restul copiilor în şcoli, clase, clădiri şi alte facilităţi

Strategia de intervenţie a acestui proiect presupune crearea primului sistem integrat de monitorizare a segregării şcolare în judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, în colaborare cu cinci organizaţii locale; dezvoltarea primei hărţi interactive online privind segregarea şcolară în regiunea Nord – Est şi deschiderea primului Centru de Asistenţă Juridică pentru victimele segregării şcolare din România.

Începând cu luna ianuarie 2016, Centrul de Asistenţă Juridică oferă suport juridic gratuit elevilor şi părinţii acestora în cazul în care sunt victime ale segregării şcolare. Victimele segregării pot apela gratuit la numărul de telefon 0800 811 811 de luni până vineri, între orele 12:00 – 16:00.

Legislaţia din România interzice orice formă de segregare şcolară a copiilor romi încă din anul 2007. Dacă elevul este pus în ultima bancă pentru că este rom, dacă nu este acceptat la şcoală pentru că este rom, dacă învaţă într-o clasă sau o şcoală exclusiv romă, încurajăm părinţii să utilizeze legea în interesul copiilor lor şi să sune gratuit la numărul 0800 811 811.

ȘTIRI