Centrul Cultural al M.A.I. derulează activități cultural-artistice pentru elevii jandarmi de la FălticeniLocal

Centrul Cultural al M.A.I. derulează activități cultural-artistice pentru elevii jandarmi de la Fălticeni

       Accesări: 530

Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne este prezent în aceste zile la Fălticeni pentru o serie de evenimente educative și cultural artistice realizate pentru elevii jandarmi ai Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Activitățile se desfășoară în perioada 17-19 noiembrie și sunt coordonate de subcomisarul de poliție Lidia Obeadă.

Manifestările se desfășoară în contextul împlinirii a 470 de ani de la moartea domnitorului Petru Rareş, patronul spiritual al şcolii.

Joi, la sediul şcolii, s-a desfăşurat un simpozion dedicat domnitorului Petru Rareş, prilej cu care elevii au aflat mai multe despre viaţa şi activitatea domnitorului, din expunerile prof. dr. Scripcariuc Ioan, din cadrul Direcţiei Judeţene Suceava a Arhivelor Naţionale, şi a lt.col.dr. Nuţu Ilie, profesor în cadrul şcolii.

Seara, la Centrul Cultura „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, s-a desfăşurat un spectacol artistic intitulat, după vorbele domnitorului Petru Rareş, „Vom fi ce-am fost şi mai mult decât atât”, având ca invitaţi pe dna Gabriela Teişanu, consultant artistic din cadrul Centrului Cultural Bucovina şi grupul folcloric „Flori de măr” din Râşca, coordonat de către prof. Mihaela Grădinariu. Pe scena Casei de cultură au urcat şi trei eleve ale şcolii, care au încântat auditoriul cu muzică uşoară şi populară din repertoriul internaţional şi naţional. Spectacolul a fost prezentat de Gheorghe Filip, poet şi poliţist în cadrul I.P.J. Harghita.

Vineri, între orele 10.00-12.00, un grup de elevi jandarmi a desfăşurat o vizită documentară la Cetatea de Scaun din Suceava şi la expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, găzduită de Muzeul de Istorie Suceava. După orele 13.30, va fi organizată o slujbă de comemorare şi vor fi depuse jerbe de flori, din partea Centrului Cultural al M.A.I. şi a şcolii militare, la mormântul domnitorului Petru Rareş de la Mănăstirea Probota.

Manifestările se vor încheia sâmbătă, 19 noiembrie, la Mălini, unde elevii jandarmi cu înclinaţii artistice şi potenţial creativ se vor alătura membrilor Cenaclului literar Nichita Stănescu al M.A.I. Va fi  depusă o coroană de flori la Casa memorială din Mălini a scriitorului Nicolae Labiş, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la moartea acestuia. În semn de omagiu, va avea loc un moment poetic şi lansarea cărţii „Dincolo de suflet”, scrisă de Mihai Coşerariu, din cadrul I.P.J. Neamţ.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI