Celebrare brâncovenească la Palatul MogoşoaiaActualitate

Celebrare brâncovenească la Palatul Mogoşoaia

       Accesări: 61

Anul 2014 marchează 300 de ani de la martiriul voievodului Constantin Brâncoveanu. Pentru a marca acest moment zeci de domni, domniţe, cavaleri şi trubaduri întruchipând societatea medievală în care a trăit acest domnitor s-au adunat în perioada 20 – 22 iunie 2014 la Palatul Mogoşoaia, reşedinţă domnească în acele vremuri.

În aceste trei zile, vizitatorii Palatului Mogoşoaia au intrat în atmosfera sfârşitului de secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, vremea în care a trăit domnitorul Constantin Brancoveanu, caracterizată printr-o efervescenţă culturală.

Pe 20 iunie, studenţii Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L Caragiale au prezentat piesa de teatru Povestea lui Constantin Brancoveanu şi a fiilor săi.

În data de 21 iunie Palatul Mogoşoaia a fost animat de fanfară, saltimbanci, jongleuri, aruncători de flăcări, acrobaţi, instrumentişti turci care au intonat meterhanea (muzica turcească specifică paradelor turceşti), muzică bizantină intonată de Corul Patriarhiei şi taraful de la Clejani care a interpretat cântece scrise de Anton Pann.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ziua de 22 iunie a fost rezervată trupei medievale Trei Parale care a interpretat melodii din vremea respectivă printre care şi o doină de jale dedicată martiriului domnitorului, a evocat jertfa domnitorului şi al fiilor săi dintr-o cronică a vremii şi a prezentat un emoţionant balet dedicat sacrificiului acestuia.

Reporter – Adriana Macsut
Foto – Ştefan Grosu

ȘTIRI